Brottsoffer hotas ofta

BRÅ2008-06-10

Hot mot brottsoffer och mot vittnen förekommer i stor omfattning i det svenska rättsväsendet. Det visar en undersökning som Brottsförebyggande rådet, Brå, genomfört.

Under en fyraveckorsperiod bad Brå landets alla åklagare att föra dagbok över hot och påtryckningar mot brottsoffer och vittnen. Under de fyra veckorna angav nästan en av tio att de misstänkt, eller övertygats om, att bevispersoner utsatts för brottet övergrepp i rättssak eller andra former av otillåten påverkan.

Brå har också genomfört 78 intervjuer med vittnen, brottsoffer och personer från myndigheter och ideella organisationer. Dessutom har Brå gått igenom 100-talet domar och förundersökningar. Enligt Brås rapport är hot vanligare än faktiskt våld. Hoten riktas oftare mot brottsoffer än mot vittnen. De flesta som blir hotade känner till förövaren.

– För att rättssystemet ska fungera förutsätts att brottsoffer och vittnen kan berätta vad de varit med om. Ytterst är det en demokratifråga att människor inte ska utsättas för otillåten påverkan, säger Lars Korsell på Brå i ett pressmeddelande.

Risken för att faktiskt råka illa ut i samband med att man vittnar i en domstol är enligt Brås undersökning mycket liten. Om ett hot omsätts i praktiken riskerar gärningsmannen att själv råka illa ut.

Det är främst bland tre grupper som Brå hittat exempel på att brottslingar försökt påverka sina offer eller vittnen till brottet – brottsaktiva ungdomar, personer inom den organiserade brottsligheten och män som misshandlat sin partner.

Enligt rapporten är det bland ungdomar vanligt att den som hotar inte vet att brottet övergrepp i rättssak ofta är allvarligare än det ursprungliga brott man försöker dölja.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA