Brister i styrning av bistånd

BISTÅND2013-03-01

Systemet med bistånd genom ramavtal måste ses över och utvecklas. Det anser Statskontoret efter en omfattande granskning.

Ramavtalssystemet, som förmedlar stöd till det civila samhället i utvecklingsländerna via svenska organisationer, har granskats av Statskontoret. Granskningen visar att systemet i och för sig är ett kostnadseffektivt och rationellt sätt att kanalisera pengar på, men också att det finns brister i styrningen.

Ramavtalssystemet omfattar 15 svenska organisationer, bland andra Rädda barnen, Diakonia och Svenska missionsrådet. Organisationerna sluter avtal med Sida och stödet syftar till att utveckla det civila samhället i utvecklingsländerna. Budgeten uppgår till 1,5 miljarder kronor per år.

”Regeringen och Sida behöver höja blicken. Idag är styrningen alltför inriktad på detaljer och formella processer. Systemet bör också öppnas upp för nya aktörer”, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Enligt Statskontoret är styrningen av ramavtalssystemet alltför inriktad på kortsiktiga resultat. Korta avtalsperioder och ett stort antal styrinstrument har gjort att styrningen och uppföljningen i sig kräver mycket stora resurser. Statskontoret anser också att systemet inte tillräckligt uppmuntrar innovativa lösningar och aktörer samt att styrningen behöver begränsas och utvecklas till att bli mer strategisk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA