Sida vill ha färre biståndsländer

BISTÅND2013-02-27

Om antalet länder som tar emot svenskt bistånd minskas kommer biståndsanslaget att göra större nytta. Det skriver Sidas chef Charlotte Petri Gornitzka i en debattartikel i Svenska Dagbladet, SvD.

Sverige måste prioritera hårdare för att biståndet ska kunna göra maximal nytta och göra skillnad. Därför föreslår Sida i sitt budgetunderlag för 2014-2016 att biståndet ska fokusera till färre länder, skriver Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka i SvD. Enligt debattartikeln har Sidas uppgift allt oftare blivit att arbeta i postkonflikt- och konfliktländer. Där är säkerheten dyr och förutsättningarna för uppföljning och kontroll sämre, skriver Charlotte Petri Gornitzka:

”Att sprida vårt bistånd och vår personal brett och tunt gör arbetet sårbart och mindre effektivt. Vi menar att det finns ett tiotal länder där vi idag bedömer att vårt bistånd inte är tillräckligt omfattande i relation till den bemanning i fält som krävs för hantering och uppföljning.”

Enligt Sida kan Sverige antingen satsa mer på vissa länder och avsluta biståndet för andra, eller ersätta det bilaterala biståndet med andra samarbetsformer, utbyten och partnerskap. Bland de länder som Sverige bör stoppa det ekonomiska biståndet till nämner Charlotte Petri Gornitzka Irak, Bolivia, Colombia och Guatemala, som inte längre hör till låginkomstländerna:

”Med färre samarbetsländer frigör vi viktiga resurser till områden där Sverige och Sida kan göra större skillnad.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA