Riksrevisionen ser brister i Säpos effektivitet
Säkerhetspolisen, Säpo, har effektivitetsbrister, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Men enligt Riksrevisionen är bristerna möjliga att åtgärda, bland annat genom förbättrad styrning.
Riksrevisionen har granskat Säpos arbete med kontraspionage, kontraterror, författningsskydd och säkerhetsskydd. Även regeringens styrning av myndigheten ingår i granskningen. Den övergripande slutsatsen är att det finns effektivitetsbrister inom Säpos verksamhet och i de förutsättningar som regeringens styrning ger, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.
”Bland de statliga åtagandena har Säkerhetspolisens arbete med att skydda det demokratiska systemet, medborgarnas fri- och rättigheter samt den nationella säkerheten en särställning. Det är helt centralt för vårt land att detta arbete fungerar effektivt”, konstaterar riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.
Riksrevisionen har lämnat över hela granskningsrapporten till regeringen och till Säpo. Men den publika rapporten är kortfattad, av sekretesskäl.
Enligt granskningen är Säpos interna styrning och kontroll otydlig, och det finns dessutom andra hinder för att bedriva verksamheten effektivt. Författningar som försvårar arbetet är ett problem, resursbrist ett annat.
Enligt Riksrevisionen behöver Säpo få möjlighet att behandla personuppgifter på ett mer långsiktigt sätt än vad som är tillåtet i dag – bland annat för att kunna koppla samman olika personer som utgör ett hot mot Sverige. Motsvarande möjligheter finns redan inom bland annat Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt. I granskningsrapporten rekommenderas också att Säpo får möjlighet att använda artificiell intelligens för att bearbeta stora datamängder.
Riksrevisionen anser också att Säpos tillsyn av säkerhetskänsliga verksamheter i större utsträckning bör inriktas mot faktiska åtgärder för att upprätthålla personalsäkerhet, fysisk säkerhet och informationssäkerhet.
”Som det nu är omfattar tillsynen mest förutsättningarna för att uppnå säkerhet såsom säkerhetsskyddsanalys och säkerhetsskyddsplan, och inte faktiska säkerhetsskyddsåtgärder”, konstaterar Riksrevisionens projektledare Per Dackenberg i pressmeddelandet.
Riksrevisionens rekommenderar också att regeringen utövar en mer aktiv styrning av Säpo genom att efterfråga mer information om verksamheten. Säpo behöver enligt Riksrevisionen å sin sida bli bättre på att lämna information till Regeringskansliet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.