Bild: Getty Images

Brist på häktesplatser föranleder särskild händelse

POLISEN2024-02-01

Polisen i region Stockholm har inlett en så kallad särskild händelse för att hantera transporter av häktade till häkten på andra orter, rapporterar SVT. Syftet är att frigöra platser i arrester för att förvara nyligen gripna.

Bara i Stockholms län sitter närmare 500 personer häktade misstänkta för brott. Kriminalvårdens häktesplatser är överbelagda och myndigheten använder därför även Polisens arrester som nödlösning. Enligt uppgifter till SVT satt på onsdagen 217 häktade personer kvar i arrester i Stockholmsområdet, trots att arresten är en enklare form av inlåsning avsedd för frihetsberövade personer i väntan på beslut om häktning eller frigivning. Trycket har blivit så stort att Polisen behöver leta platser till nyligen gripna.

I fredags inledde därför Polisen i region Stockholm den särskilda händelsen ”Emil”, som syftar till att lösa den akuta platsbristen.

”Vi inledde den här händelsen för att ha framförhållning, och se till att vi hela tiden har tomma arrester för att kunna låsa in de vi griper”, förklarar Polisens presstalesperson Carina Skagerlind i SVT.

Syftet med den särskilda händelsen är att lokalisera lediga platser i arrester och häkten i andra delar av landet. Redan under den första fredagen transporterade Polisen enligt Carina Skagerlind ett antal häktade personer från polisarrester till andra regioner i närområdet.

Enligt SVT förklarar Polisen behovet av att inleda en särskild händelse med att Kriminalvården misslyckats med sitt uppdrag att tillhandahålla häktesplatser.

”Kriminalvården har ont om häktesplatser och då gör Polisen sitt för att hjälpa till”, säger Carina Skagerlind till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA