Brist på dagsljus bidrar till ohälsa

ARBETSMILJÖ2019-04-25

En ny forskningssammanställning från Arbetsmiljöverket visar ett tydligt samband mellan ohälsa och brist på dagsljus under arbetsdagen. Sju av tio kvinnor tillbringar högst en timme ute i dagsljus under arbetsdagen.

Dagsljus och fönster på arbetsplatsen spelar stor roll för hälsan, hur vi mår och presterar på arbetet. Det framgår av en rapport som tagits fram av Arbetsmiljöverket. Dagsljus och utblick ökar enligt forskningen välbefinnandet, men det behövs mer kunskap om hälsoeffekter av ökat inomhusarbete.

Den psykiska ohälsan har ökat dramatiskt de senaste åren, inte minst bland unga, konstaterar Arne Lowden vid Stockholms universitet. Han har på myndighetens uppdrag gått igenom det aktuella forskningsläget. Enligt rapporten tycks sömnstörningar och trötthet under dagtid följa samma utveckling. Under en genomsnittlig arbetsdag vistas drygt hälften av männen och närmare sju av tio kvinnor utomhus i dagsljus en timme eller mindre.

”Vi har ett stort och växande hälsoproblem i samhället. Stress och psykisk ohälsa ligger på en oroväckande hög nivå. Ökad inomhusvistelse och brist på dagsljus är definitivt ett av de viktigaste orsakssambanden, även om det behövs mer forskningsbelägg för orsakssambandet mellan ljuspåverkan och utveckling av mental ohälsa, speciellt depressiva besvär inklusive årstidsbunden depression”, kommenterar Arne Lowden, som till vardags forskar vid Stressforskningsinstitutet, i ett pressmeddelande.

Rekommendationer för ljus på arbetsplatsen bör enligt rapporten anpassas till ny kunskap om biologiska effekter av ljus på människa. Dagsljus på arbetsplatsen har tidigare bara mätts på ett ställe i arbetsrummet. I rapporten föreslås att mätningar ska göras vid flera punkter i rummet och utgå från den anställdes blickriktning i stället. Det är möjligt att redan i planeringsstadiet mäta hur mycket dagsljus som kan komma in i ett rum för en bostad eller arbetsplats. I en arbetslokal där dagsljus inte är möjligt är en väl dagsljusupplyst lokal för rast och lunch extra viktig.

”För arbetsgivare, arkitekter och projektörer är sammanställningen viktig. Man ska planera utformningen och användandet av arbetsplatser så att medarbetare får bra dagsljusförhållande. Men man ska också ta del av ny teknik för att kompensera bristen på dagsljus vid de mörka årstiderna”, kommenterar Gunnar Åhlander, handläggare på Arbetsmiljöverket, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA