Bortre parentes i sjukförsäkringen ska avskaffas

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2015-04-02

En arbetsgrupp vid socialdepartementet har tagit fram ett förslag att avskaffa den bortre gränsen i sjukförsäkringen. De som drabbas riskerar att hamna i permanent utanförskap, skriver gruppen i en departementspromemoria.

Regeringen har signalerat att den bortre gränsen i sjukförsäkringen ska tas bort. Tidsgränsen innebär att en sjukskriven inte kan få sjukpenning för mer än högst 914 dagar – 364 dagar på normalnivån 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, och 550 dagar på fortsättningsnivån 75 procent av SGI. Tidsgränsen är en avvikelse från den grundläggande principen att den som drabbas av sjukdom och inte kan försörja sig genom arbete ska ha ett ekonomiskt skydd, konstateras i promemorian.

”Konsekvensen har blivit att människor som ännu inte återvunnit sin arbetsförmåga eller som inte är medicinskt färdiga för att medverka i arbetslivsinriktad rehabilitering har förlorat sin ersättning och i stället hänvisats till Arbetsförmedlingen”, skriver arbetsgruppen.

Många som hänvisats till det arbetslivsintroduktion, ALI, har varit för sjuka för att kunna delta i någon meningsfull arbetsmarknadspolitisk insats. Det har myndigheterna i många fall känt till, men de restriktiva reglerna har inte gett utrymme för att lämna sjukpenning för längre tid, enligt promemorian.

Förslaget är att begränsningen på högst 550 dagar med 75 procent av SGI ska tas bort. Likaså avskaffas bestämmelsen att man inte kan få sjukpenning för de tre första kalendermånaderna efter att man har haft sjuk- eller aktivitetsersättning. Samma ändringar görs för sjukpenning i särskilda fall, rehabiliteringspenning och rehabiliteringspenning i särskilda fall. Ändringarna ska genomföras från 1 januari 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA