Bisyssla tillåten i väntan på beslut

BISYSSLA2013-02-11

En ST-medlem på Kronofogden får fortsätta med sin bisyssla som förvaltare i väntan på tvisteförhandlingar i frågan. Det har Arbetsdomstolen nu beslutat.

I slutet av november förra året beslutade Kronofogden att en av deras inspektörer så snart som möjligt skulle upphöra med sin bisyssla som förvaltare.

Men Fackförbundet ST höll inte med om att mannens uppdrag kunde skada myndighetens anseende och bestämde sig därför att tvista i frågan. Och nu har alltså Arbetsdomstolen gett mannen tillåtelse att fortsätta med sin bisyssla till dess att tvisteförhandlingarna har avslutats.

– Det är positivt eftersom det betyder att vi har lyckats visa på sannolika skäl att vi har rätt i den här frågan, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.

Enligt lagen om offentlig anställning får en arbetstagare inte ha något uppdrag som kan ”rubba förtroendet för opartiskheten i arbetet” eller som kan skada myndighetens anseende.

– Enligt Kronofogden skulle det kunna bli problem om mannen misskötte sitt uppdrag eller använde myndighetens dataregister på felaktigt sätt. Men det är ju inte aktuellt och då skulle han ju bryta mot helt andra regler, säger Veera Littmarck.

Nu väntar tvisteförhandlingar med Kronofogden och Arbetsgivarverket. Om parterna inte kommer överens där går ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

– Det är positivt för oss att Arbetsdomstolen nu har fattat ett sådant här så kallat interimistiskt beslut. De har sett till de argument som vi presenterar och tycker att det verkar sannolikt att vi har rätt, säger Veera Littmarck.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA