Bäst jobbprestation i tyst rum
Vi presterar bäst på jobbet om vi kan uppsöka ett tyst rum eller sitta i en tyst zon, när vi ska utföra jobb som kräver koncentration. Det är en slutsats av en studie som gjorts vid Högskolan i Gävle.
Allt fler kontor saknar individuella platser för medarbetarna. En sådan typ av flexibla kontor är aktivitetsbaserade, vilket innebär att man ska kunna välja arbetsställe utifrån arbetsuppgift. Det kan handla om ett tyst rum om arbetet som ska utföras exempelvis kräver koncentration och ostördhet, eller ett större rum om en grupp behöver arbeta tillsammans.
Högskolan i Gävle har genomfört en studie vid Trafikverket som visar att prestationen skiljer sig åt inom olika arbetsytor i det aktivitetsbaserade kontoret. I studien har flera hundra medarbetare vid Trafikverket deltagit.
Forskarna kunde se att man presterar signifikant bättre vid koncentrationskrävande arbete om man kan gå undan till ett tyst rum eller sitta i en tyst zon, än om man sitter i en zon där man får prata fritt.
”Det är därför viktigt att få till zonindelningen och att den blir tydlig för alla. Det får inte bli så att grupper som vill prata sitter precis bredvid en grupp som ska koncentrera sig. Man måste skilja de här zonerna åt och skapa förutsättningarna för de olika uppgifter som ska utföras”, skriver Helena Jahncke, projektledare för studien på högskolans webbplats.
Hon poängterar i en redovisning av studien att det inte bara är att förändra arbetsmiljön och sedan tro att arbetssättet automatiskt förändras. På Trafikverket har man bytt fokus och lägger större vikt vid att i första hand ge stöd till att förändra sitt sätt att arbeta och i nästa steg följer förändringar i hur arbetsmiljön är utformad:
”Det kan vara hur man planerar sitt arbete och nyttjar smarta tekniska funktioner för att underlätta arbetet och göra det mer papperslöst. Man kanske behöver hitta nya strategier och lösningar och den omställningen går inte på någon dag.”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.