Bara vissa kan få utökat skydd
Regeringen vill stärka meddelarskyddet för privatanställda, i första hand inom vård, skola och omsorg. STs ordförande Britta Lejon beklagar att initiativet inte omfattar alla som arbetar med skattefinansierad verksamhet i privat regi.
STs ordförande Britta Lejon välkomnar att regeringen vill utreda om privatanställda inom vård, skola och omsorg ska få meddelarskydd.
– Men det är sorgligt att regeringen missar chansen att utreda om meddelarskyddet ska gälla i all verksamhet som bedrivs med skattebetalarnas resurser, säger hon.
Meddelarskyddet är grundlagsfäst och innebär att offentliganställda ska kunna lämna uppgifter till media utan risk för att arbetsgivaren efterforskar källan eller straffar den som lämnat uppgifterna.
Enligt utredningsuppdraget ska möjligheterna till ett avgränsat meddelarskydd inom vård, skola och omsorg undersökas. Men utredaren ska också kunna ge förslag om meddelarskydd inom andra områden, exempelvis för Arbetsförmedlingens kompletterande aktörer.
Den otydliga gränsdragningen är avsiktlig, förklarar Gustav Gellerbrant, politiskt sakkunnig på justitiedepartementet. Den ger utredaren större frihet att själv föreslå avgränsningar.
Men Britta Lejon tror inte att utredaren kommer att föreslå meddelarskydd för andra än de utpekade grupperna.
– Återstår för oss att försöka teckna avtala om meddelarskydd. Men ett avtal kan aldrig ersätta det skydd som finns i grundlagen.
Utredningen ska vara klar 30 september 2013.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.