Avtal klart för anställda i staten

AVTALSRÖRELSEN2012-10-04

I dag, torsdag, blev det centrala avtalet klart för STs medlemmar på myndighetsområdet. Avtalet är ettårigt och har en bottenplatta på 2,6 procent. Därmed förlorade Arbetsgivarverket striden om att det centrala avtalet ska vara sifferlöst.

Av:  Elin Ekselius och Eva Spira

Trots att Arbetsgivarverket gick ut hårt med att det centrala avtalet för statens anställda inte skulle innehålla vare sig siffror eller tidsgränser, lyckades ST och övriga fack inom Offentliganställdas förhandlingsråd driva igenom ett ettårigt avtal med ett oenighetsutrymme på 2,6 procent.

Motsvarande uppgörelse gjordes med Seko. Därmed är det fortfarande bara Saco-S som har ett avtal utan siffror och tidsgränser, vilket innebär att all lönebildning ska ske lokalt.

Oenighetsutrymmet på 2,6 procent motsvarar det så kallade märket i industrin och betyder att det blir minsta utfallet om parterna inte kan enas om någon annan nivå.

OFR har också fått igenom en del skrivningar som man hoppas ska förbättra löneprocessen.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar tycker att avtalet är ett steg i rätt riktning:

– Med tanke på förutsättningarna och hur industrimärket ser ut tycker jag att vi ska känna oss nöjda. Vi har väl inte lyckats åstadkomma jättestora förbättringar, men det har varit en bra balans mellan givande och tagande, säger hon.

Också Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom är nöjd.

– När man väl har slutit ett avtal är man alltid nöjd med de kompromisser man har gjort. Att ha ett sifferlöst tillsvidareavtal var ett tungt yrkande från vår sida, men i den frågan har vi inte nått en samsyn ännu. Nu håller vi oss inom märket. Jag tycker att vi har haft konstruktiva diskussioner och på flera sätt har vi lyckats modernisera texterna, säger hon.

Uppgörelsen blev klar med rekordfart. I söndags 30 september gick det gamla avtalet ut. Samma helg blev parterna överens om en preliminär uppgörelse och i dag, fyra dagar senare, är avtalet undertecknat och klart.

De avdelningsföreträdare som samlats till avtalsråd under onsdagen rekommenderade enhälligt STs förbundsstyrelse att säga ja till uppgörelsen.

Men det fanns dock ett missnöje med att facket inte lyckats få igenom någon form av individgaranti som säkerställer att alla får en löneutveckling.

I ett yttrande skriver STs avdelning inom universitet och högskolor att frågan bör väckas vid nästa avtalsförhandling. Yttrandet fick stöd av företrädare för flera andra avdelningar.

  

Avtalet i korthet

  • Avtalsperioden sträcker sig över 12 månader, från 1 oktober 2012 till 30 september 2013.
  • Utrymmet för löneökningar är 2,6 procent om parterna inte enas om någon annan nivå.
  • Löneprocessen ska stärkas: avtalet innehåller skrivningar som ska öka tempot, förbättra dialogen och återkopplingen i samband med lönerevision.
  • Semesterlönegarantin höjs med 2,6 procent. De som tjänar mindre än cirka 24 800 kr per månad är garanterade 1 250 kronor per semesterdag.
  • En partsgemensam arbetsgrupp bildas inom Partsrådet som ska fokusera på problemet med hot och våld.
  • Restiden bör beaktas när arbetstiden planeras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA