Avgiften till a-kassan sänks

A-KASSA2009-03-18

Fler får rätt till a-kasseersättning och avgifterna sänks 1 juli, enligt ett regeringsförslag. Men i praktiken kommer medlemmar i a-kassor med hög arbetslöshet inte att få del av sänkningen.

Ändringarna aviserades i budgetpropositionen i höstas. Förhoppningen är att lättnaderna ska få fler att gå med i a-kassan igen, efter det stora medlemsraset 2007. Skärpningar i a-kassereglerna ledde då till att en halv miljon medlemmar lämnade a-kassorna.

Förslaget innebär bland annat att nya medlemmar kvalificerar sig för ersättning redan efter sex månaders medlemskap, mot normalt tolv. Detta gäller dock bara tillfälligt, under 2009. Kravet på en viss minsta arbetstid för att gå in i en a-kassa tas också bort.

De kraftiga höjningarna av avgiften 2007 lindras genom en generell sänkning med 50 kronor. Men avgiftskonstruktionen som den borgerliga regeringen infört innebär att inte alla får en sänkning.

Avgiftsnivån beror på hur hög arbetslösheten är bland a-kassans medlemmar – ju högre arbetslöshet desto högre avgift. De som enligt modellen skulle hamna över taket på 300 kronor i månaden får räkna av 50 kronor från den avgiftsnivå de skulle haft om inte taket fanns.

I dagsläget ligger a-kassorna för fiskare och de inom teater- och musikbranscherna över taket, enligt Peter Schönefeld, kanslichef på a-kassornas samorganisation. 

– Men ytterligare tre – fyra kassor kan komma att slå i taket, till exempel IF Metalls och Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Och en del har nog redan räknat in den där femtiolappen i sina avgiftsbeslut.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är kritiska till sänkningen och anser att taket på 300 kronor ska tas bort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA