Annons:

Åtta anstalter kan få ta emot barn och unga

KRIMINALVÅRDEN2025-01-23

Kriminalvården har pekat ut åtta av anstalter som aktuella för att ta emot barn och unga som dömts till fängelse, vilket är en del av myndighetens förberedelser inför 1 juli 2026 då regeringen planerar att nya regler för unga brottslingar ska införas.

De anstalter som nu pekas ut som kandidater för barn- och ungdomsavdelningar är Högsbo, Kumla, Rosersberg, Sagsjön, Skenäs, Täby, Ystad samt Österåker.

”Det här är en milstolpe som vi kan fortsätta arbeta utifrån. De platser vi har valt har bra förutsättningar att skapa barn- och ungdomsavdelningar i detta tidiga skede. Vi har vägt samman flera olika saker såsom förutsättning för personal- och kompetensförsörjning, förutsättningar för ett brett och ändamålsenligt verksamhetsinnehåll med bland annat skola, närhet till hälso- och sjukvård med mera. En barnkonsekvensanalys har också genomförts. Men det är viktigt att komma ihåg att det fortfarande kan bli ändringar”, betonar Susanne Wedin, direktör för avdelningen för anstalt, häkte och frivård, i pressmeddelandet.

Utgångspunkterna för Kriminalvårdens arbete med att identifiera möjliga anstalter för att ta emot fängelsedömda i åldern 15-17 år har varit att avdelningarna ska vara små, med färre intagna, och med mer personal än på avdelningar för vuxna. De ska också erbjuda möjlighet till differentiering och fördelning av platser i olika säkerhetsklasser.

”Inledningsvis kommer cirka 100 platser att tas fram, men därefter behövs en kontinuerlig tillväxt av platser när antalet intagna ökar. Långsiktigt ser vi idag att behovet är 250–300 platser. Vi tittar därför också på alternativ för lösningar på längre sikt”, förklarar Susanne Wedin.

Det var i september 2023 Kriminalvården fick regeringens uppdrag att förbereda inrättandet av särskilda enheter för unga i åldern 15–17 år. Enligt pressmeddelandet väntas regeringen lämna en proposition till riksdagen i september 2025. Kriminalvårdens förberedelser utgår från att riksdagen därefter beslutar om de lagändringar som behövs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA