Åtstramning har lett till lägre löner

LÖNER2013-08-29

Reallönerna i Europa har sjunkit som en följd av åtstramningspolitiken. Det visar en forskningsrapport från det europeiska fackliga forskningsinstitutet, ETUI.

De flesta EU-länder har gått igenom reallönesänkningar under perioden 2000 till 2012. I nio av medlemsländerna har lönerna stått still eller ökat, däribland Sverige. Mest har lönerna minskat i de länder som fått nödlån, skriver de svenska fackens Brysselkontor.

Undersökningen har gjorts av European Trade Union Institute i Düsseldorf. Rapporten visar också att den del av företagens vinster som går till löner har sjunkit.

Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol riktar skarp kritik mot utvecklingen:

”Lönerna är huvudmålet för åtstramningspolitiken I hela Europa. De har tydligt blivit till ett nyckelinstrument eller justeringsmekanism i en intern nedskrivningspolitik”, säger hon i ett pressmeddelande.

Det har inte löst EUs konkurrensproblem, i synnerhet inte i de länder som behövt nödlån, menar hon:

”Tvärtom förstärker detta existerande problem och riskerar att ytterligare underminera de redan utsatta medborgarnas stöd till det europeiska projektet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner Facket EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA