Arbetstidsregler kan skapa flygkaos

LUFTFART2006-11-13

Nya arbetstidsregler i kombination med att det saknas flygledare kan orsaka stora problem i flygtrafiken. För flygledarna kan arbetstidslagen innebära mindre övertidsarbete. Men också svårigheter med att byta scheman.

Av:  Eva Spira

EUs arbetsmarknadsministrar lyckades inte enas om nya arbetstidsregler vid sitt möte den 7 november. Därför gäller arbetstidsdirektivet fullt ut på hela arbetsmarknaden från årsskiftet.

Enligt direktivet får ingen jobba mer än i genomsnitt 48 timmar i veckan, jourtid inräknad, och den sammanhängande dygnsvilan ska vara minst 11 timmar per dygn.

För flygtrafiken kommer de nya reglerna att få stora följdverkningar, förklarar Peter Lennartsson, ordförande för ST inom flygledningen. Scheman måste läggas om och det kommer att bli problem med övertidsuttaget.

– Vår verksamhet bygger på övertidsarbete. Det saknas ungefär 70 flygledare och vi får inte neka till att jobba övertid upp till de 200 timmar per år som är maxgräns enligt nuvarande avtal.

Peter Lennartsson tycker att det är bra att övertidsuttaget begränsas, men ser också nackdelar.

– Det blir svårt att byta pass om man till exempel vill följa med sitt barn på fotbollsträning en dag.

Bristen på flygledare tillsammans med de nya arbetstidsreglerna kan leda till kraftiga begränsningar av antalet flygningar. I sommar kan kapaciteten minska med 40 till 50 procent, tror Peter Lennartsson.

Arbetstidsdirektivet

2005 blev arbetstidsdirektivet helt införlivat i svensk lagstiftning. Regeringen gav parterna dispens med att införa de nya reglerna i sina kollektivavtal fram till 31 december 2006. Men från den 1 januari 2007 måste direktivet gälla fullt ut.

* Huvudregeln är att veckoarbetstiden inte får överstiga i genomsnitt 48 timmar under en beräkningsperiod om 4 månader. Men beräkningstiden kan utsträckas till 12 månader genom kollektivavtal.

* Minimiregeln om 11 timmars vila under en 24-timmarsperiod kan i princip inte förhandlas bort i kollektivavtal. Men det går att göra undantag under förutsättning att arbetstagaren får kompensationsledigt i omedelbar anslutning till arbetspasset.

* EG-domstolen har slagit fast att jourtid, där arbetstagaren är skyldig att vara på arbetsplasten, ska räknas in i de 48 timmarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA