Arbetstid och hälsa vanliga ämnen bland motionerna
Kortare arbetstid, hälsofrågor och STs ekonomi är vanliga motionsämnen till kongressen i höst. Flitigaste motionärer är ST-Skatt och ST-Spårtrafik med drygt tio motioner vardera.
69 motioner har lämnats in till STs kongress. I korthet innehåller de följande:
Medlemmen i fokus
ST-AMS föreslår att ST startar ett demokratiseringsprojekt på bred front för att stärka medlemsinflytandet. Från samma avdelning yrkas också att de regionala enheternas register ska kunna utnyttjas för kontakter med sjukskrivna medlemmar.
Tre motioner gäller medlemsrekrytering. Två av dem (ST-AMS, ST-Lantmäteri) tar sikte på att värva fler medlemmar på universitet och högskolor, medan ST-Spårtrafik tycker att gåvor – ryggsäck och paraply – är ett bra rekryteringsmedel.
ST-Lantmäteri gillar inte att försäkringsbolaget Trygg-Hansa smygfilmar sjukskrivna medlemmar och dess medlem Jeanette Väfors vill få fram bättre försäkringsvillkor.
Yrkesbevakning måste prioriteras och få tydliga mål och riktlinjer. Det tycker ST-Post som också föreslår ett särskilt yrkesbevakningsområde för säljare/marknadsförare.
STs ideologi måste var tydlig, betonar SMHI och föreslår att ett plånboksstort material med STs grundläggande värderingar tas fram.
ST-regionerna
Omfördela mer resurser från centrala till regionala enheter, uppmanar ST-Skatt. ST-Försäkringskassan ifrågasätter STs nya regionindelning - Uppsala bör tillhöra region Stockholm.
Ytterligare en ombudsman på central nivå bör syssla med bolagsfrågor, yrkar ST-Spårtrafik.
Löner och anställningsvillkor
Här finns förslag om att kollektivavtalen ska gälla enbart fackligt anslutna (ST-Domstol), att verktyg för lönekartläggning och arbetsvärdering tas fram (ST-ATF) liksom utvärderingsinstrument för lönejämförelser mellan män och kvinnor (ST-Geologiska). Syftet är att bryta både horisontell och vertikal könssegregering där sådan förekommer.
Sistnämnda motionär anser att ST bör ta fram tydliga och färre lönekriterier och tillsammans med arbetsgivaren komma tillrätta med yngres ingångslöner.
Tandvårdsersättningen har fått fyra motionärer att fatta pennan. Bland förslagen märks att ST ska verka för högre ersättningsnivå (ST-Försäkringskassan), att tandläkarbesök får ske på betald arbetstid (ST-Kronofogdemyndigheten) och att en stiftelse inrättas för att finansiera medlemmarnas tandvård (ST-Skatt).
Bort med karensdagen, full lön vid sjukdom i 13 dagar plus att arbetsgivaren därefter står för mellanskillnaden upp till full lön, är krav från bland andra Ingela Strålman, ST-Skatt.
Marie André Hellquist och Eivor Sjösten, ST-Domstol, vill ha tillbaka fri läkarvård., medan Maud Eriksson, ST-Lantmäteri, anser att mellanskillnaden mellan lön före och efter löneförhandling ska betalas ut retroaktivt till alla sjukskrivna.
Även fackligt arbete ska ha betydelse vid lönesättningen. Förbundsstyrelsen bör utarbeta riktlinjer så att förtroendevaldas jobb uppvärderas och blir likvärdigt med annat arbete (ST-Skatt).
Arbetstidsfrågor
Fackligt förtroendevalda har rätt att ägna tio dagar åt fackligt arbete på betald arbetstid. Men tiden är otillräcklig och bestämmelserna förlegade. Se över hela förtroendemannalagen, uppmanar ST-SiS.
Det finns också förslag om hur man bättre ska kunna utnyttja förtroendetiden vid skiftarbete (ST-SiS) eller ta ut halva dagar (ST-Domstol).
Kortare arbetsdag med bibehållen lön är en annan gammal ST-fråga. ST-Domstol till exempel vill ha årlig rapport från förbundsstyrelsen om hur arbetet fortskrider och ST-Spårtrafik framhåller att viss typ av skiftarbete motiverar i snitt 36 timmars veckoarbetstid.
Facklig utbildning
STs resurser för fackliga studier är idag alltför splittrade och används kanske inte där de gör mest nytta. ST-Försäkringskassan föreslår därför att förbundsstyrelsen tar fram en gemensam utbildningsstrategi för förbundets förtroendevalda och medlemmar. Vidare en utbildningsplan för verksamhetsåret 2005 till förbundsstämman 2004 och grundutbildningar under 2004. Slutligen bör en studieorganisation upprättas i förbundet med personal på förbundskontoret.
Från ST-ATF krävs också strategisk planering för facklig kompetensutveckling inom ST och även ST-SiS vill att ST tillför ytterligare medel till kvalificerade utbildningar för förtroendevalda. ST-Polisväsende pläderar för en stipendiefond för fackligt aktiva som bedriver fackliga studier.
Övrigt fackligt arbete
Med tanke på att det idag finns många medlemmar som tillhör bolagssfären föreslår Green Cargo vid ST-Spårtrafik att Statstjänstemannaförbundet ändrar sitt namn till ”Fackförbundet ST”.
ST-Spårtrafik kräver också att motioner som inkommer mellan två kongresser ska kunna behandlas även på förbundsstämman.
ST-Skatt föreslår ny maktfördelning inom förbundet genom att man skiljer förbundets verkställande och politiska makt åt så att kansliorganisationen fungerar mot STs alla intressenter.
Turordningsavtalet måste omarbetas så att antalet turordningskretsar minimeras. I andra hand bör ST säga upp avtalet, yrkar ST-Vägverket. Jan-Evert Strömbäck, ST-Arbetsmiljö föreslår att ST tar upp förhandlingar om ett upphovsrättsavtal för statsanställda journalister som publicerar sig på Internet.
Ekonomifrågor
STs avgifter och anslag har alltid varit ett omtvistat ämne. Här finns bland annat en motion från ST-Spårtrafik om nya avgiftsklasser i samband med att nytt avgiftssystem föreslås för ST.
Motionens innnehåll är i stort sett identiskt med förbundsstyrelseförslaget (se kommande nummer), utom att man vill ha en klass mer, sätta ett avgiftstak på 203 kronor (exklusive a-kasseavgift) och låsa avgifterna för hela kongressperioden.
Andra motionskrav är att geografitilläggen för små rikstäckande avdelningar behålls (ST-Forskningsråd) och mer resurser ges till avdelningarna (ST-Skatt).
ST-Forskningsråd irriteras över att vissa stora avdelningar samlat på sig stort kapital och föreslår att den faktiska verksamheten ska styra anslagstilldelningen.
ST-Domstol vill att ST ser över regler och nivå för ersättning åt förtroendevalda som har merkostnader för barntillsyn.
Green Cargo inom ST-Spårtrafik tycker att 50 procent av utbetalat skadestånd ska tillfalla berörd avdelning.
Övriga frågor
Driv frågan om ett bättre studiemedelssystem, hälften bör vara bidrag och hälften lån. Yrkandet kommer från ST-ATF.
ST-CSN kräver att ST ska verka för att statliga myndigheter inte ska teckna avtal med hotell som visar porrfilm. ST-Polisväsende tycker att det ska finnas fler alternativ för dem som belönas för ”nit och redlighet” efter 30 år i statens tjänst, till exempel presentkort.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.