Arbetsskadeärenden minskar

RÄTTSSKYDDET2008-12-10

LO-TCO Rättsskydd får in allt färre arbetsskadeärenden från fackförbunden. Minskningen är nästan 40 procent i år.

– Det är ett kraftigt ärendetapp och minskningen ligger på sambandsprövningarna, säger Claes Jansson på LO-TCO Rättsskydd till Lag & Avtal.

Sambandsprövning betyder prövning av sambandet mellan en konstaterad skada och förhållandena i arbetet.

Bakom minskningen ligger att färre arbetsskadade vänder sig till sina förbund för att få hjälp med sina överklaganden. Minskningen sker samtidigt som antalet ärenden som gäller indragen sjukpenning, trafikärenden och Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) ligger konstant.

– Jag har jämfört de tre första kvartalen 2007 med motsvarande period i år. 2007 hade vi 435 nya arbetsskadeärenden. I år har det bara kommit in 267, säger Claes Jansson till tidningen.

Någon uppenbar förklaring till nedgången har inte LO-TCO Rättsskydd. Antalet ärenden hos Försäkringskassan har inte minskat, och det tycks inte bero på att medlemsförbunden blivit mindre benägna att driva medlemmarnas krav. Det skulle naturligtvis kunna vara så att fler är nöjda med Försäkringskassans beslut, skriver tidningen:

– Det är förstås inte omöjligt, men ingen vi talat med har märkt av någon större välvilja hos Försäkringskassan, säger Claes Jansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA