Arbetsmiljöverket rättar till kvinnolöner

LÖN2011-04-28

Arbetsmiljöverket rättar till osakligt låga kvinnolöner. Efter förhandlingar med ST höjer myndigheten löner utanför potten med totalt 1,5 miljoner kronor.

Lönerevisionen på Arbetsmiljöverket är klar. ST har enats med arbetsgivaren efter en arbetsvärdering med tillhörande lönekartläggning.

– Vi har gjort ett gediget arbete. Vi reglerar alla osakliga löneskillnader som vi har hittat på ett bräde redan i år. Utanför potten, säger Mitte Andåker-Berg, STs avdelningsordförande på Arbetsmiljöverket.

Det är 54 kvinnor inom hela myndigheten, varav 36 är ST-medlemmar, som har haft osakligt låga löner i förhållande till män med samma arbetsuppgifter.

– I pengar blir det ungefär 1,5 miljoner kronor, säger Mitte Andåker-Berg.

Hon berömmer arbetsgivaren som hon tycker har ett seriöst intresse att rätta till felaktigheter.

– Det är egentligen en historia från när vi slog ihop Yrkesinspektionen och Arbetarskyddsstyrelsen 2001. Vi har en bit kvar att gå, men är på rätt väg.

Personalchefen Gabriella Civalero Stolpe säger att Arbetsmiljöverket kommer att fortsätta att jobba strategiskt med lönerna, både partssammansatt och i ledningsgruppen. Men att helt komma till rätta med osakligheter är svårt, menar hon.

– Det kommer alltid att finnas så kallade snedsitsar. Individer kan komma in på låg lön när det är dåligt läge på arbetsmarknaden. Chefer byter arbetsuppgifter och tar med sig sin chefslön. Men vi kommer att jobba mer med de här frågorna framöver, säger Gabriella Civalero Stolpe.

Osakligheterna står för 0,7 procent av lönesumman. I övrigt höjs lönerna med 4,0 procent för perioden 1 april 2011 till 30 september 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA