Arbetsmiljöverket får kritik

NYHET2004-06-08

Riksrevisionen är kritiskt till hur Arbetsmiljöverket sköter sina inspektioner. Men på Arbetsmiljöverket anser man att kritiken inte är helt rättvis.

Av:  Eva Spira

Arbetsmiljöverket har fått sina anslag höjda med 40 procent under 2000 – 2003. Pengarna skulle användas för tillsyn för att minska de arbetsrelaterade sjukskrivningarna.

Bara fyra procent av arbetsplatserna inspekterades 2002, enligt Riksrevisionen. Arbetsmiljöverket hävdar att de når knappt tio procent av arbetsplatserna.

Riksrevisionen ifrågasätter också om Arbetsmiljöverket har inspekterat rätt arbetsplatser, det vill säga de med den sämsta arbetsmiljön.

Dessutom är sambandet mellan sjukfrånvaro och arbetsmiljö oklart, hävdar Riksrevisionen efter att ha gått igenom utredningar och forskarrapporter.

Riksrevisionen anser att regeringens uppföljning av Arbetsmiljöverkets tillsyn har varit för svag.

Slutsatsen är att Arbetsmiljöverket behöver fler uppdrag så att myndigheten kan åtgärda bristerna.

Men på Arbetsmiljöverket tycker man inte att kritiken är riktigt rättvisande:

– Riksrevisionen baserar sina slutsatser på siffror som inte är uppdaterade. Det tar ett par år innan förändringar slår igenom. De åren höll vi fortfarande på med nyanställningar och vidareutbildning av vår personal, säger överdirektör Bertil Remaeus.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA