Arbetsmiljöverket drar ned
Arbetsmiljöverket krymper sin regionala organisation. Det kan få till följd att administrativ personal som inte kan flytta eller pendla tvingas sluta.
Arbetsmiljöverkets tio inspektionsdistrikt med flera lokalkontor kommer att minskas till fem regionkontor med vardera ett eller två filialkontor. Därmed minskas antalet lokaliseringsorter från sjutton till elva.
Orsaken är att Arbetsmiljöverket har ett årligt sparbeting på två procent.
– Arbetsgivaren har valt att bara återbesätta pensionärerna till 40 procent. Med tiden når man en smärtgräns för hur små vissa kontor kan vara, säger Gunni Ekdahl, STs ordförande på Arbetsmiljöverket.
Under hösten har generaldirektör Mikael Sjöberg låtit utreda hur myndighetens organisation bör se ut i framtiden.
Förhandlingarna med facken inleddes i måndags men är inte avslutade, enligt Gunni Ekdahl. I förslaget finns ingenting om uppsägningar av personal. Den krympta regionala närvaron är tänkt att ge besparingar på sikt.
Omorganisationen innebär inte att någon sägs upp, enligt Mikael Sjöberg.
– Alla erbjuds jobb inom myndigheten. Däremot kan det bli aktuellt att folk får byta tjänstgöringsort, säger han.
Onsdag, torsdag och i dag, fredag, reser STs avdelningsstyrelse runt bland medlemmarna på arbetsplatserna i landet.
– Jag har varit i Växjö, Malmö och Göteborg och ska åka till Linköping, säger Gunni Ekdahl.
När förslaget kom blev det kalabalik i norr, berättar hon.
– Umeå skulle vara regionkontor och Luleå filial. Härnösand skulle avvecklas. Reaktionerna blev starka, så nu säger arbetsgivaren att det blir en filial i Sundsvall också.
I den nya organisationen ska det finnas chefer på alla kontor, även på filialerna. Men det ska bara finnas administratörer på regionkontoren. ST har medlemmar som är administratörer på orter där den yrkesgruppen inte ska finnas kvar. Hur dessa medlemmar ska hanteras är inte färdigförhandlat ännu, enligt Gunni Ekdahl. Myndigheten har fått en kontaktperson på Trygghetsstiftelsen.
– Det finns en oro. I Växjö, som blir filial till Malmö, träffade jag fyra medlemmar som är administratörer. För dem skulle nuvarande förslag innebära omplacering till Malmö eller Stockholm. Att börja pendla så långt är inte realistiskt, säger Gunni Ekdahl.
På likartat sätt påverkas tre administratörer i Linköping, en i Falun och tre i Luleå. Även jurister på de orter som ska bli filialer kan komma att tvingas byta tjänstgöringsort.
Men även alla andra regionalt anställda på Arbetsmiljöverket kommer att känna av omorganisationen, tror Gunni Ekdahl.
– Utredningen andas ett helt nytt arbetssätt för alla yrkesroller. Administratörerna som blir kvar ska vara ett stöd för cheferna. Vi arbetsmiljöinspektörer får klara oss själva med ny teknik, säger hon.
Lokalkontoren som avvecklas helt är Östersund, Gävle, Karlstad, Västerås och Skövde. Det nuvarande distriktskontoret i Härnösand ska enligt förslaget avvecklas och personalen får i så fall börja arbeta i ett nytt filialkontor i Sundsvall i stället. Enligt Mikael Sjöberg passar det myndighetens verksamhet bättre att ha personal i Sundsvall.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.