Arbetsmiljösatsning mot hot

ARBETSMILJÖ2011-04-28

Arbetsmiljöverket har beslutat om en kampanj mot hot och hot om våld mot tjänstemän. 2 000 inspektioner på myndigheter och förvaltningar ska genomföras med start idag, berättar Ekot.

Arbetsmiljöverkets chef Mikael Sjöberg anser att det är ett hot mot rättsäkerheten när beslutsfattare i landets kommuner eller handläggare på Försäkringskassan utsätts för hot:

”Man kan diskutera om de på sikt orkar hålla upp kvaliteten i någonting som för ett civiliserat samhälle är oerhört centralt. Den yttersta konsekvensen är givetvis att en del kan påverkas i sitt beslutsfattande, då är rättssäkerheten hotad”, säger han till Ekot.

Antalet anmälda våldsbrott mot tjänstemän har fördubblats sedan mitten av 1990-talet. ST Press har hittills i år bland annat skrivit om ökande hot mot tjänstemän på Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Statens institutionsstyrelse, Kronofogden och Åklagarväsendet. Nu inleder Arbetsmiljöverket sin tillsyn av myndigheter och förvaltningar i den offentliga sektorn som ska pågå under en tvåårsperiod. Cirka 2 000 inspektioner ska genomföras:

”Syftet är att ingen ska känna sig rädd eller osäker på sitt arbete. Vägen dit är att försöka förmå arbetsgivarna att jobba mer systematiskt med de här frågorna. Att göra riskbedömningar, ta fram åtgärdsplaner och inte minst ha ett samtal om med sina medarbetare om hur de upplever situationen och vilka åtgärder de ser behöver vidtas”, säger Mikael Sjöberg till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA