”Arbetsmiljön är jättedålig”

POLISEN2014-03-04

Passexpeditionerna i Stockholms län är snart fullbemannade inför vårens anstormning. Men inte med tillsvidareanställda utan med anställda som kommenderats dit från andra arbetsplatser inom Stockholmspolisen.

− Flera personer mår jättedåligt, säger Susanne Larsson-Forman, ordförande för STs Citysektion.



Besparingskraven inom Polisen slår hårt mot personalen. På passexpeditionen i Stockholms City ska man vara omkring 25 heltidsanställda för att klara av det beräknade antalet passansökningar.



I dagsläget är omkring tio personer tillsvidareanställda. Under en lång tid har man i stället fyllt på med visstidsanställda. Men nu har ledningen för Polismyndigheten i Stockholms län beslutat att inga visstidsanställda får förlängt. Den sista februari arbetade de flesta sin sista dag. I stället har man kommenderat in civilanställda från andra tjänster. De flesta börjar nu i dagarna och är kommenderade på upp till ett år.



− Det är en ny situation. De som blir kommenderade haft andra arbetsuppgifter och i många fall mer flexibla arbetstider. På passexpeditionen gäller fasta arbetstider och kvällstjänstgöring. Det här påverkar hela deras liv, säger Susanne Larsson-Forman.



Det är allt från receptionister till utredare som kallats in. Flera mår dåligt och klarar inte av arbetsmiljön.



De måste också utbildas, vilket i sig tar tid, konstaterar Susanne Larsson-Forman. Enligt henne är det inte heller så lätt för befintlig personal att det kommer personer som egentligen inte vill vara där.



− Det blir en negativ stämning. Samtidigt finns arbetsuppgifter på arbetsplatser som de lämnar som andra nu får ta över eller som inte blir gjorda.



ST har begärt att arbetsgivaren gör en riskbedömning, både på passenheten och på de arbetsplatser som blivit av med sin personal.



Susanne Larsson-Forman lägger inte skulden på arbetsgivaren utan menar att situationen till stora delar beror på de besparingskrav som ålagts Polisen.



Publikt har sökt gruppchefen på passexpeditionen utan framgång.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA