Annons:

Arbetsmiljökris på Linnéuniversitetet

HÖGSKOLAN2010-06-16

Huvudskyddsombuden vid Linnéuniversitetet kräver att en extern konsult sätts in för att hantera allvarliga arbetsmiljöproblem som kopplas till universitetsdirektören.

Universitetsdirektören Annika Åkerblom anställdes vid årsskiftet, mot de fackliga organisationernas vilja. Problemen har hopat sig under våren, och situationen har nu blivit ohållbar, anser STs sektionsordförande Annika Aronsson.

– Hon är väldigt kompetent på många sätt, men saknar social förmåga, säger Annika Aronsson. Hon har ett väldigt vasst och nedvärderande beteende. Det har lett till att taket har sänkts, folk vågar inte komma med kritik eller ifrågasätta något. Det är riktigt, riktigt illa.

I förra veckan begärde Bertil Jansson, tillförordnad chef för rektorskansliet, att bli befriad från sitt uppdrag. Ett skäl var hans kritik mot universitetsdirektörens sätt att behandla personalen.

– Det var oerhört starkt gjort, säger Annika Aronsson. Jag tror att många chefer har en liknande situation, men de har inte möjlighet att säga upp sig och vågar inte agera.

Enligt Annika Aronsson har fackliga företrädare och skyddsombud vid flera tillfällen försökt uppmärksamma rektor Stephen Hwang om problemen.

– Men jag tycker inte att det tagits på allvar, det har slätats över.

Konflikten har också gällt tjänstetillsättningar. Universitetet måste dra ned på utgifterna, men facket är kritiskt till hur det går till.

– Vi får inte hela bilden och det fattas inga strategiska beslut. Vi får bara höra i enskilda fall att en tjänst inte ska återbesättas när någon gått i pension, eller att man inte tar in vikarie för en långtidssjuk.

Rektor Stephen Hwang säger till ST Press att han uppfattar arbetsmiljön som god och att kritiken mot Annika Åkerblom aldrig preciserats.

– Det är lite oprofessionellt att slänga ur sig kritik på det sättet. Den slutsats jag drar är att rykten skapas av personer som av olika anledningar inte tycker om Annika Åkerblom. Ledningspersoner är inte omtyckta av alla.

Han bedömer att kritiken uppkommit ur den allmänna oron efter samgåendet mellan Växjö universitet och Högskolan i Kalmar vid årsskiftet.

– Vi har haft olika sätt att arbeta, särskilt i administrationen, och det skapar en osäkerhet.

ST Press har sökt Annika Åkerblom för en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA