Arbetsmiljö prioriteras inte
Större arbetsgivare har ofta goda rutiner för förebyggande arbetsmiljöarbete på papperet. Men bristerna visar sig i den praktiska tillämpningen, konstaterar Arbetsmiljöverket.
Det finns dokumenterade rutiner för hur arbetsmiljöarbetet ska bedrivas på många arbetsplatser. Men arbetsgivarna ger ofta inte sina chefer möjligheter att styra verksamheten mot säkrare arbetsplatser. Det framgår av en kunskapssammanställning som gjorts åt Arbetsmiljöverket av två forskare, Kaj Frick vid Luleå tekniska universitet och Ulf Johansson vid Mälardalens högskola.
”Ledningen delegerar ned arbetet och ger inte sina chefer pengar, befogenhet och kunnande för att åtgärda och följa upp risker. Detta sker för att ledningarna saknar mål för och uppföljning av arbetsmiljöarbetet”, säger Kaj Frick i ett pressmeddelande.
Enligt forskarna uppfattar arbetsgivarna arbetsmiljöarbetet alltför ofta stå i konflikt med lönsamhet och effektivitet. En lösning som pekas ut är att tydligt visa i resultaträkningen vad det förebyggande arbetet kan betyda för ett företag.
”Ett första steg är att kostnader för sjukfrånvaro och personalomsättning blir synliga för ledningen. Då borde incitamentet för åtgärder bli uppenbart”, säger Ulf Johansson.
Arbetsmiljöverket är inne i en treårig satsning på förebyggande arbetsmiljöarbete. Myndighetens inspektioner kommer genomgående att ha det förebyggande arbetet som tema.
”Rapporten bekräftar att vår satsning ligger rätt i tiden. Vi kommer även att fortsätta stärka arbetsmiljöarbetet som rör organisationen i företag och påverkar den psykosociala arbetsmiljön, säger Ulf Strandberg på Arbetsmiljöverket.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.