Arbetslösheten fortsätter nedåt

SYSSELSÄTTNING2018-10-15

För tolfte månaden i rad går arbetslösheten nedåt, redovisar Arbetsförmedlingen. I september fanns 343 000 personer inskrivna som arbetslösa. Det är 17 000 färre än ett år tidigare.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik är arbetsmarknaden fortsatt stark. Arbetslösheten uppvisar en bred nedgång i flera grupper av arbetssökande. I september var arbetslöshetsnivån i landet 6,9 procent, jämfört med 7,4 procent samma månad förra året.

Arbetslösheten har gått ned bland både kvinnor och män, inrikes och utrikes födda samt bland personer med olika utbildningsnivåer. Dessutom fortsätter arbetslösheten att minska bland ungdomar. Under hösten har också långtidsarbetslösheten gått ned.

”Vi har under en lång tid sett en mycket stark arbetsmarknad. Det leder till att allt färre personer anmäler sig som arbetssökande och att många arbetslösa får jobb. Den starka efterfrågan på arbetskraft gynnar även personer som står längre från arbetsmarknaden”, kommenterar Arbetsförmedlingens analysdirektör Annika Sundén i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten är det fortfarande stor skillnad i arbetslöshet mellan dem som har och dem som saknar gymnasiekompetens. Det är också fortsatt svårare på arbetsmarknaden för utrikes födda än för inrikes födda.

”Många som kommit till Sverige på senare tid och är inskrivna på Arbetsförmedlingen är unga, därför är det viktigt att motivera till utbildning. Vi behöver också fortsatt aktivt arbeta med andra insatser som leder till arbete, till exempel subventionerade anställningar”, uppger Annika Sundén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA