Arbetsförmedlingen behöver skärpa kontrollen av arbetssökande som deltar i insatser hos externa leverantörer, anser Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.
Det är stora skillnader mellan hur hårt människor drabbas när de förlorar sina jobb, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Vissa grupper kan förlora fem gånger så mycket inkomst som andra. Lågutbildade landsortsbor över 50 år drabbas hårdast.
I slutet av augusti var 331 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är en svag ökning jämfört med månaden innan. Arbetslösheten är betydligt högre i grupper med lägre utbildningsnivå. ”För dem som drabbas av arbetslöshet ökar möjligheten att få ett arbete mångdubbelt med en utbildning”, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.
Arbetslösheten kommer att öka under nästa år, bedömer Arbetsförmedlingen i en ny prognos. Samtidigt bromsas uppgången av den historiskt höga bristen på arbetskraft, spår myndigheten.
Antalet återkrav som riktas mot personer med a-kasseersättning ökar, och utrikes födda män drabbas oftare av återkrav än inrikes födda. Det framgår av en rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.
Arbetsförmedlingen har träffat en överenskommelse med arbetsgivarorganisationen Fremia, som syftar till att stärka samverkan mellan myndigheten och idéburna aktörer i arbetet mot långtidsarbetslöshet.
Arbetsförmedlingen får regeringens uppdrag att förstärka stödet till långtidsarbetslösa, särskilt i utsatta områden. Myndigheten ska också lämna förslag för att fler ska komma i arbete eller utbildning.
Samtidigt som den samlade arbetslösheten på svensk arbetsmarknad sjunker fortsätter antalet långtidsarbetslösa att öka. Närmare 100 000 personer har varit arbetslösa mer än två år.
Arbetsförmedlingens system för externa aktörer som matchar arbetssökande gentemot arbetsmarknaden behöver förbättras, anser regeringen. I en skrivelse om Riksrevisionens tidigare granskning slås fast att det är viktigt att informationen till de arbetssökande blir tydligare, så att de kan välja aktör på ett mer medvetet sätt.
Skogsstyrelsen, Sveriges geologiska undersökning, Naturvårdsverket, länsstyrelserna och Arbetsförmedlingen får regeringens uppdrag att genomföra en satsning på naturnära jobb, Målgruppen är nyanlända och personer som står långt från arbetsmarknaden.
STs a-kassa planerar att höja sin medlemsavgift, som en följd av att regeringen höjt taket i a-kassan för att dämpa de negativa effekterna av coronapandemin. ”Vi behöver betala in mer pengar till staten”, säger kassaföreståndaren Rolf Darner till Publikt.
Antalet nya varsel har nått historiskt höga nivåer sedan 1 mars, rapporterar Arbetsförmedlingen. Antalet inskrivna arbetslösa ökar också kraftigt. Totalt är nu mer än 400 000 personer inskrivna som arbetssökande.
Utbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
SCB har köpt 12 000 extra timmar av den externa konsulten Evry, som orsakat fel i SCBs arbetslöshetsstatistik. Anledningen är att Evry har haft problem med svarsfrekvensen i sina intervjuer. De extra timmarna kostar SCB omkring 5,1 miljoner kronor, enligt det ettåriga avtal som skrevs i våras.
När SCB lade ut arbetet med arbetslöshetsstatistik på entreprenad var Lotta Albertsson en av de 37 fältintervjuare som blev av med jobbet. Nu när det uppdagats att leverantören Evry gjort fel i datainsamlingen känner hon ingen skadeglädje. ”Jag tycker att de har reat ut det och jag blir ledsen eftersom undersökningen betyder så mycket”, säger hon till Publikt.