Arbetsgivarverket dömer ut lagförslag

FÖRVALTNINGSLAG2010-10-01

Arbetsgivarverket tycker inte att utredningsförslaget om en ny förvaltningslag är tillräckligt utrett. Främst vänder sig verket emot att anställningsfrågor ska falla under den nya lagen.

Arbetsgivarverkets kritik mot den utredning som tagit fram förslaget till en ny sammanhållen förvaltningslag framförs i ett remissvar till regeringen. Enligt förslaget ska begreppet myndighetsutövning tas bort, och regeringens möjlighet att besluta om undantag från lagen avskaffas. Arbetsgivarverket anser inte att konsekvenserna är tillräckligt utredda:

”Det är ett vackert och rättsdogmatiskt förslag, men för att det ska kunna ligga till grund för lagstiftning måste en omfattande och vidare utredning göras”, säger Robert Cloarec vid Arbetsgivarverket i ett pressmedddelande.

I remissvaret vänder sig också Arbetsgivarverket mot förslaget att anställningsärenden ska falla under förvaltningslagen. Anställningar i staten grundar sig på både offentligrättslig och civilrättslig reglering och statliga arbetsgivare konkurrerar om arbetskraften på hela arbetsmarknaden. Om utredningens förslag genomförs blir anställningsförfarandet mer komplicerat och förutsättningarna för den statliga sektorns kompetensförsörjning försämras, anser verket.

”Utredaren har i förslaget till ny förvaltningslag inte tagit hänsyn till den statliga kompetensförsörjningen. I förslaget har till exempel undantagen för kommunikation och överklagande tagits bort, vilket komplicerar anställningsförfarandet och försvårar rekryteringen. Arbetsgivarverket anser att det är viktigt att de undantag från lagen som finns idag lever vidare”, säger Robert Cloarec.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA