Arbetsgivarverket betonar frivillighet

SERVICECENTER2011-06-01

Ingen myndighet ska tvingas att köpa tjänster av ett nytt statligt servicecenter – och regeringen bör vara beredd att skjuta till extra pengar. Det anser Arbetsgivarverket.

Arbetsgivarverket har lämnat sitt remissvar på utredningen om ett myndighetsgemensamt servicecenter. Verket har inga invändningar mot förslaget, men betonar att regeringen bör låta varje myndighet själv avgöra om den vill sköta personal- och ekonomiadministrativa tjänster i egen regi eller överlåta dem till någon annan.

I yttrandet skriver Arbetsgivarverket också att regeringen bör beakta de merkostnader det kan medföra för en myndighet att gå över till att köpa tjänster av ett statligt servicecenter. Omställningskostnader, som över några år kan vara betungande för kundmyndigheten, behöver finansieras särskilt för att inte kärnverksamheten ska drabbas, skriver verket.

Verket uttrycker sin uppskattning för att förslaget till vilka tjänster servicemyndigheten ska tillhandahålla inte inkluderar strategiskt viktiga funktioner inom personal- och ekonomiområdet. Det är viktigt att strategisk kompetens finns kvar på kundmyndigheten, skriver man.

Arbetsgivarverket uttrycker i remissvaret tvivel på att lönsamheten i att köpa gemensamma tjänster blir så stor som utredningen kommit fram till:

”För många myndigheter kommer det sannolikt att vara värt att ansluta sig, men kanske inte till den grad som utredningen föreslår eller önskar.”

Arbetsgivarverket påpekar också att det är viktigt att varje myndighet innan anslutning till det nya servicecentret gör en egen konsekvensanalys.

Utifrån utredningens betänkande drar Arbetsgivarverket slutsatsen att det bör vara möjligt att inrätta den nya myndigheten redan under 2012. Det tycks som om servicemyndigheten utan tvång ska kunna nå målet om 25 myndigheter med 25 procent av alla statligt anställda, skriver verket i remissvaret.

Arbetsgivarverket betonar att det är viktigt att myndigheter som anslutit sig till servicecentret ska kunna avsluta kontraktet. Det gynnar konkurrensen och möjliggör framväxten av privata aktörer på området.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA