Arbetsgivarna försvarar sifferlösa avtal

AVTAL2010-03-16

Arbetsgivarverkets chef Göran Ekström förespråkar i en debattartikel sifferlösa avtal och lokal lönebildning. Artikeln är ett svar på ett tidigare inlägg av åtta fackordföranden.

För en dryg vecka sedan skrev åtta fackordföranden för offentliganställda – däribland STs Annette Carnhede – en gemensam debattartikel i Dagens Samhälle. I artikeln skrev de att arbetsgivarnas retorik om sifferlösa avtal klingar falskt:

”Vi kommer inte att acceptera några sifferlösa centrala avtal som arbetsgivarna kan förvandla till rena nollavtal lokalt.”

Nu svarar Arbetsgivarverkets generaldirektör Göran Ekström i samma tidning att sifferlösa avtal i själva verket är en sedan många år tillbaka etablerad avtalsmodell, både inom stat och kommun. Hur kloka de centrala parterna än är kan de inte bedöma vad olika verksamheter orkar med, skriver han. Med sifferlösa avtal och lokal lönebildning kan de bedömningarna göras lokalt:

”Kombineras sifferlösa avtal med lönesättande samtal ges samtidigt individen ett eget direkt inflytande över lönesättningen genom uppföljning och dialog kring arbetsresultatet mellan chef och medarbetare”, skriver Göran Ekström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Mats-Åke Morit… (ej verifierad) ons, 03/17/2010 - 23:42
Sifferlösa avtal är förvisso etablerat sedan flera år (tack konkurrerande fackliga centralorganisation, vad vore livet utan er!), men har tack vare våra avtal MED siffror åtmonstone något värde (allt är inte bara oenighetsutrymmen, det finns ju så mycket mer i avtalen förutom lön). I realiteten sätter våra siffror ett golv för alla parter som man inte kan gå under. Staten som arbetsgivare har ett ansvar för den samlade lönebildningen, där kan inte katastroflägen i ekonomin vid enskilda myndigheter som uppstått genom politiska beslut regleras med de anställdas löner, hur gärna man än vill det. Eftersom i princip ingen statlig myndighetsverksamhet någonsin går med vinst, så är ju frågan NÄR egentligen verksamheten går så bra att man har råd med löneökningar - det finns alltid arbetsgivarargument mot löneökningar, så därför är oenighetsutrymmen avgörande för att över huvud taget säkra löneutveckling. Lönesättande samtal är i själva verket ett utmärkt sätt att utestänga facken från den för medlemmarna enskilt viktigaste frågan, lönesättningen, samtidigt som den enskilde aldrig kan förhandla på ens avlägset lika villkor som arbetsgivaren. AGV och Göran Ekström kan ta sina noll-avtal och lönesättande samtal och förpassa dem någonstans där varken sol eller måne lyser!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA