Arbetsgivaren glömde betala in pensionen

POLISEN2008-02-19

Av en slump upptäckte Gunilla Heinemann Ljung att arbetsgivaren glömt betala in hennes tjänstepension under tio månader. Avtalsbrott, hävdar ST.

För ungefär ett år sedan damp årsbeskeden för 2006 års tjänstepension ner i brevlådan hemma hos Gunilla Heinemann Ljung.

–Det var av en slump som jag såg att det bara var halva summan 2006 jämfört med 2005. Det fattades många tusenlappar, säger hon.

Det visade sig att arbetsgivaren, Rikspolisstyrelsen, inte hade betalat in någon tjänstepension sedan maj 2006. Gunilla Heinemann Ljung kontaktade både arbetsgivare och fack, och inbetalningarna återupptogs i april 2007. Då hade de uteblivit i tio månader.

En förklaring Gunilla Heinemann Ljung har fått är att hon av misstag hamnat mellan olika pensionsavtal, PA03 och det äldre PA91. En annan att det blev fel då hon den 1 juni 2006 fick sjukersättning på deltid.

–Men de ska ju inte tappa bort min pension för det. Jag har fått alla möjliga luddiga svar. Ingen vet riktigt vad som har fallerat, det är obehagligt. Det är jättesvårt för oss vanliga dödliga att kolla vad som stämmer. Jag tycker att de här summorna ska synas på lönebeskedet varje månad, säger hon.

Pensionspengarna har nu satts in retroaktivt, och Gunilla Heinemann Ljung har även kompenserats för värdeuppräkningen. Men innan de bekräftande årsbeskeden kommer vågar hon inte andas ut. Egenkontrollen har tagit mycket tid och möda i anspråk.

Polisens administrativa center i Linköping skärpte i höstas kontrollrutinerna för tjänstepension, för att förebygga misstag och garantera upptäckt om fel ändå görs.

–Jag skulle säga att risken är minimal, säger Josefin Zangerl, gruppchef med ansvar för löner och pensioner.

STs ombudsman Peter Steiner är förvånad över Rikspolisstyrelsens miss.

–Jag har inte hört talas om något sådant här tidigare. Men det skulle ju kunna vara så att folk inte har märkt något.

Förbundet överväger nu att stämma arbetsgivaren för avtalsbrott. Anställda behöver kunna lita på att överenskomna inbetalningar sköts korrekt, poängterar Peter Steiner.

Enligt vad ST Press erfar uppdagades ett liknande fall inom polismyndigheten i Stockholms län i somras. Där berodde misstaget på att en nyanställd från försvarsmakten inte överfördes till polismyndighetens pensionssystem på rätt sätt. Den anställde upptäckte själv felet, som nu ska vara korrigerat.

FAKTA Kolla din pension


Försök göra en rimlighetskontroll när årsbeskeden kommer, råder STs ombudsman Peter Steiner. Arbetsgivaren ska avsätta en viss procent av din inkomst för pension, beroende på avtal, upp till en månadslön på cirka 25 600 kronor. För inkomster däröver gäller särskilda regler.

Läs mer på Statens pensionsverk, www.spv.se, på Min pension, www.minpension.se, eller på Collectum, www.collectum.se.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA