Arbetsgivare ska få bidrag till rehabilitering
Regeringen och Vänsterpartiet vill skärpa kraven på arbetsgivare att arbeta med rehabilitering av sjukskrivna. Enligt förslaget ska en plan för återgång till arbete tas fram efter 30 dagars sjukskrivning.
Regeringen och Vänsterpartiet lägger fram ett gemensamt förslag till åtgärder för tidigt stöd till den som är sjukskriven. Enligt förslaget ska arbetsgivaren vara skyldig att ta fram en plan för återgång i arbete, tillsammans med den anställde, senast efter 30 dagars sjukskrivning. Syftet är att stärka individens möjlighet till rehabilitering.
”Tidiga insatser är avgörande för att du ska kunna bli frisk och komma tillbaka till jobbet. Många arbetsgivare måste ta ett större ansvar, därför förtydligar vi nu deras skyldighet”, skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, i ett pressmeddelande.
Utgångspunkten för förslaget är att det ska göras en tidig bedömning av rehabiliteringsbehovet, och att tidiga insatser för rehabilitering ska ske på arbetsplatsen. Arbetsgivarna får ekonomiskt stöd för att genomföra de anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder som ingår i planen.
Enligt förslaget kan varje arbetsgivare få högst 10 000 kronor per anställd och år, med ett tak på 200 000 kronor per arbetsgivare. De nya reglerna införs enligt förslaget 1 juli 2018.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.