Arbetsgivare ratar sjuka

TCO2010-09-08

Mer än varannan arbetsgivare är negativ till tanken att anställa en person som är sjukskriven, enligt en undersökning från TCO. Samtidigt visar en annan TCO-enkät att de nya reglerna för a-kassa och sjukförsäkring gör att fler måste söka socialbidrag.

TCO har frågat chefer i privat, kommunal och statlig sektor om hur de ser på att anställa olika grupper av människor. Färre än tio procent svarar att de är negativa till att rekrytera unga, utlandsfödda eller småbarnsföräldrar. Något fler, 14 procent, vill inte anställa människor över 55 år.

Men när det kommer till långtidsarbetslösa och sjukskrivna blir tveksamheten av en annan dimension. Fyra av tio, 41 procent, säger att de inte vill nyanställa en som varit arbetslös länge, och hela 56 procent säger nej till dem som är sjukskrivna från ett annat arbete.

Enligt TCO visar resultatet att utanförskapet inte kan avskaffas genom hårdare press på den enskilde. Det krävs satsningar på utbildning och rehabilitering.

Enligt Björn Johnson, författare till boken Kampen om sjukfrånvaron, är just bristande rehabilitering en viktig förklaring till att de långa sjukskrivningarna ökade kraftigt under 1990-talet.

– Framför allt kommuner och landsting gjorde stora nedskärningar, och det första som försvann var resurser för omställning och rehabilitering. Samtidigt förlorade företagshälsovården sitt statsbidrag och lönebidrag drogs in, sa han vid ett TCO-seminarium.

Vid seminariet presenterade TCO också en undersökning om effekterna på socialbidragen av de nya reglerna för a-kassa och sjukförsäkring. Bland chefstjänstemän i 30 kommuner svarade 69 procent att de nya sjukreglerna lett till att fler får socialbidrag, och 75 procent bedömde att de skärpta a-kassereglerna ökat beroendet av socialbidrag.

– Det är allvarligt, för socialbidrag är den mest inlåsande av våra ersättningssystem, kommenterar TCO-utredaren Kjell Rautio. Om man får en arbetsinkomst minskas bidraget, och då minskas incitamentet till att arbeta. Vi riskerar ett mer permanent utanförskap.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA