Arbetsförmedlingen bryter mot lagen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2012-12-11

Fyra av tio av deltagarna i sysselsättningsfasen har inte en handlingsplan, trots att det är lag på att alla arbetslösa ska ha det. Det visar en granskning som tidningen Dagens Arbete har gjort.

Arbetsförmedlingen måste enligt lag göra en handlingsplan för alla arbetslösa som är inskrivna på myndigheten.



Trots det saknas sådan för fyra av tio av deltagarna i sysselsättningsfasen, det som förut kallades fas 3. Även bland unga långtidsarbetslösa i fas 3 saknar en av fem en handlingsplan, konstaterar Dagens Arbete.



Handlingsplanen ska vara ledstjärnan i den arbetslöses jobbsökande, och ska enligt lagen uppdateras minst var sjätte månad.



Eva Lindh-Pernheim, tillförordnad chef för Arbetsförmedlingens avdelning för förmedlingstjänster, erkänner att myndigheten inte följer lagen och säger till tidningen att ”En lag är ju en lag, så är det ju.”.

Hon förklarar det med dåligt datastöd och med att arbetslösa kan vara ute på olika aktiviteter, något som kan göra att myndigheten väntar med att uppdatera planerna tills den arbetslöse kommer in igen.

Dagens Arbetes granskning visar också att det inte bara är i sysselsättningsfasen som arbetslösa saknar handlingsplan.

Av 25 000 arbetssökande i programmet Jobb- och utvecklingsgarantin saknar mer än var fjärde en aktuell handlingsplan. Och ju längre man varit i systemet, desto större är andelen som saknar handlingsplan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Olle (ej verifierad) ons, 12/12/2012 - 17:13
Olika regler på olika arbetsförmedlingar. Olika förmedlare tolkar reglerna godtyckligt.En del i Fas 3 får inte ut sina lovdagar som de har rätt till. Brott mot FN:s deklaration "artikel 24" om vila och återhämtning.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA