Arbetsförmedlingen backar om rekrytering
Arbetsförmedlingen gör om sin rekryteringsprocess efter kritik – testresultat ska inte längre ensamt avgöra vilka som går vidare till intervju. ”Ett bra första steg”, tycker STs avdelningsordförande Åsa Johansson.
Som Publikt har rapporterat har det funnits en växande kritik bland från medarbetare, fack och chefer på Arbetsförmedlingen mot myndighetens process för rekryteringar. Den innebär att alla som klarar ska-kraven för den aktuella tjänsten går direkt vidare till psykologiska och kognitiva test, varefter de personer som fått bäst resultat på testerna kallas till intervju.
Det betyder bland annat att personer som redan är anställda och söker en annan tjänst inte kan hävda sig mot personer som saknar relevant erfarenhet men fått bättre testresultat. Samma sak gäller tidigare anställda, exempelvis de som sades upp i de rekordstora nedskärningarna 2019, som söker sig tillbaka till myndigheten.
Statens överklagandenämnd har i ett beslut i januari slagit ned på Arbetsförmedlingens ensidiga betoning på testresultat. Enligt nämnden måste myndigheten göra en helhetsbedömning av ”förtjänst och skicklighet”, och i det ingår även meriter såsom utbildning och erfarenhet.
Enligt STs avdelningsordförande Åsa Johansson har reaktionen varit stark på Publikts tidigare artiklar.
– Jag har fått så många mejl med vittnesbörd om hur det här har slagit. Det är som om en ventil har öppnats, säger hon.
Den interna kritiken och beslutet i överklagandenämnden har nu lett till att Arbetsförmedlingens ledning ändrar modellen. Sakkunskap och relevant erfarenhet ska, tillsammans med testresultaten, ligga till grund för urvalet av intervjupersoner. Meriter och testresultat ska väga lika tungt. Bara vid stora rekryteringar, med mer än 100 tjänstetillsättningar, ska det vara möjligt att välja bort att vikta andra meriter än testresultat.
Parterna har förhandlat om frågan, och ST-avdelningen är försiktigt positiv.
– Det här är definitivt ett steg i rätt riktning, säger Åsa Johansson. Men vi måste utvärdera vilka effekter den nya modellen får för redan anställda och för uppsagda med företrädesrätt till återanställning. Vi ser fram emot en fortsatt dialog med arbetsgivaren om hela rekryteringsprocessen.
Arbetsförmedlingens HR-direktör Lena Hadad skriver i ett mejl till Publikt att motivet för justeringen främst är att ”öka träffsäkerhet och kandidatupplevelsen med processen”. Förändringen ska genomföras så snart som möjligt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.