AP-fondernas advokater lyckades inte övertyga rätten
Första och Tredje AP-fonden betalade tillsammans över 400 000 kronor till en advokatfirma för att övertyga kammarrätten om att de inte skulle behöva lämna ut handlingar till Publikt. Men det hjälpte inte – Publikt fick ändå rätt.
I mars begärde Publikt med hänvisning till offentlighetsprincipen ut uppgifter från samtliga sex AP-fonder om vilka medarbetare som hade högst betalt. Flertalet lämnade ut avidentifierade uppgifter om de högsta lönerna. Ingen av AP-fonderna lämnade dock ut samtliga uppgifter som Publikt begärt att få ta del av.
Publikt överklagade Första och Tredje AP-fondens beslut, och hänvisade bland annat till att det finns åtskilliga rättsfall från de senaste åren där journalister fått rätt att ta del av sådana uppgifter.
De två myndigheterna anlitade då advokatfirman Delphi för att bemöta Publikts argument och lägga fram skälen för sekretess. Delphis jurister skickade in tre skrivelser till kammarrätten för Första AP-fondens räkning och lika många, nästan identiska, för Tredje AP-fonden.
För sitt arbete fakturerade Delphi de två myndigheterna 192 750 respektive 215 000 kronor inklusive moms. Men AP-fonderna lyckades ändå inte övertyga kammarrätten, som i stället beslutade att Publikt skulle få del av samtliga uppgifter tidningen begärt ut.
Publikt hade inga advokatkostnader.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Har själv försökt få ut information från Göteborgs kommun och det är inte klokt hur mycket besvär de kan göra sig för att slippa lämna ut ens trivial information.