AP-fonder får kritik efter Publikts artikel

ÖPPENHET2016-12-09

Första och Tredje AP-fonden får kritik av flera höga jurister för att de betalat stora summor till en advokatbyrå för att slippa lämna ut löneuppgifter till Publikt. ”Frågan var ju glasklar”, var justitiekansler Anna Skarheds kommentar vid ett seminarium om tryckfrihetsförordningen.

Publikt kunde i juni avslöja att lönerna på de statliga AP-fonderna ligger betydligt högre än på andra myndigheter. De tjugo högst betalda hade högre lön än statsministern. 

Men AP-fonderna var ovilliga att lämna ut löneuppgifter, och Första och Tredje AP-fonden valde att anlita advokatbyrån Delphi för att driva frågan – som AP-fonderna förlorade. Notan från byrån blev drygt 400 000 kronor. 

Publikts artiklar och AP-fondernas hantering kring utlämnandet togs upp när Riksarkivet höll ett seminarium om tryckfrihetsförordningens 250-årsjubileum. I en filmad intervju sade Publikts chefredaktör Alexander Armiento att AP-fonderna förmodligen inte är vana att se sig själva som myndigheter och inte förstår vad offentlighetsprincipen innebär. Det höll justitiekansler Anna Skarhed i samtalspanelen med om.

– De förstår inte att de är en myndighet. De borde kanske prata lite mer om den statliga värdegrunden. 

Enligt Anna Skarhed borde det varit självklart att lämna ut uppgifterna till Publikt i stället för att driva saken till domstol.

– Jag kan ifrågasätta varför man överhuvud taget behöver något ombud, frågan var ju så glasklar. 

Hon resonerade om behovet av en reglering för myndigheters anlitande av extern juridisk expertis.

– Men det är en omdömesfråga. Say no more.

Johan Hirschfeldt, tidigare president i Svea hovrätt, underströk att myndigheterna måste ha god egen juridisk kompetens. 

– Tidigare hade länsstyrelserna och andra myndigheter det, men jag tror att det svajar lite mer nu. Man ser exempel på sådana här räkningar. 

Även Bernt Fredriksson, tidigare arkivchef på utrikesdepartementet, var kritisk till AP-fondernas bristande insikt om offentlighetsprincipen.

– Jag tycker att det är nonchalant av en myndighet att inte ha en verksjurist med en sådan kompetens.

Se Riksarkivets seminarium på youtube

Hela seminariet, som producerades av Karin Borgkvist Ljung på Riksarkivet, finns på youtube. Filmen om AP-fondernas tvist med Publikt gjordes av journaliststudenterna Tove Dockson, Oskar Jonsson, Gabriella Ström och Daniel Wiorek på Södertörns högskola. Avsnittet om Publikts granskning börjar efter cirka 1 timme och 48 minuter: https://www.youtube.com/watch?v=YoFoSSxEPZM

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA