Antalet hot har fördubblats

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-01-29

Antalet hot mot Försäkringskassans handläggare fortsätter att öka. Under 2008 rapporterades om 250 incidenter, vilket är en fördubbling de senaste fyra åren.

Konsekvent tillämpning av skärpta sjukskrivningsregler ligger bakom det ökande antalet hot mot Försäkringskassans personal.

– Vi får ett hot per dag. De beror nästan alltid på att någon fått ett negativt besked, säger säkerhetschefen Berit Sjödin till Sydsvenskan.

Enligt Berit Sjödin utsätts de anställda för mycket aggression. När kunder får negativa besked uttrycker en del sig både grovt och våldsamt. Hoten uttalas ofta i telefon, både till hemmet och till jobbet. Tjänstemannen ska skjutas, sprängas i luften eller dödas. I sällsynta fall försöker personer angripa sin handläggare eller förstöra Försäkringskassans lokaler, skriver tidningen.

– Budskapet är alltid glasklart. De som tar emot grova hot bär det alltid med sig. Det är extremt obehagligt. Det sätter sitt märke i själen, säger Berit Sjödin.

Under 2008 rapporterades 250 tillfällen då personal hotats till Berit Sjödin. Det innebär att antalet hot har mer än fördubblats de senaste fyra åren.

Myndigheten har infört en ny rutin som innebär att chefen till en hotad handläggare alltid ska ringa upp den som uttalat hoten för att förklara att Försäkringskassan ser alla hotfulla uttalanden som oacceptabla. I de flesta fall ber den som hotat då om ursäkt och förklarar att de tappat besinningen och aldrig menade att hota någon.

– I sådana fall har handläggaren lättare att lägga hotet bakom sig, säger Berit Sjödin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA