Antalet DNA-analyser vid brott tiodubblas

SKL2006-03-10

Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, kommer att tiodubbla antalet DNA-analyser i år. Ökningen är en följd av den nya lagstiftning om DNA-prover som trädde i kraft vid årsskiftet.

Den nya lagen ger polisen rätt att ta DNA-prov på den som misstänks för brott som kan ge fängelse. Ett speciellt framtaget kit för provtagning av saliv gör det möjligt för polisen att själv ta ett DNA-prov som kan skickas till SKL för analys. Tidigare måste DNA-prov tas genom ett blodprov av någon med sjukvårdsutbildning.

Under 2005 genomförde SKL 4 523 jämförelseprov med den gamla metoden. Hittills i år har 1 765 salivprover skickats in och SKL räknar med att under 2006 göra 50 000 analyser mot beräknade 30 000.

Också hanteringstiden för DNA-proverna har förkortats avsevärt, från flera veckor till i genomsnitt 6,5 dagar. Varje analys görs två gånger, och godkänns bara när man får identiska resultat vid båda tillfällena.

Av de analyser som gjorts med den nya metoden har knappt 1 100 lett till att man fått träff. Hälften av träffarna har knutit samman spår från en brottsplats med en misstänkt person. Den andra hälften har kopplat spår från en brottsplats med tidigare registrerade spår från en annan brottsplats.

Under februari har man bland annat bundit en och samma person till tolv inbrott och ett häleri, en person till en mordbrand från 2001 och en person till en rad inbrott i sex län.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA