Lisbeth Häggberg berättar om en dysfunktionell miljö med stora slitningar. »Förtroendet för ledningen blev så sargat att även när de försökte göra något åt problemen möttes de med misstro.«
Bild: Casper Hedberg
Lisbeth Häggberg berättar om en dysfunktionell miljö med stora slitningar. »Förtroendet för ledningen blev så sargat att även när de försökte göra något åt problemen möttes de med misstro.«

Anställda vittnar om trakasserier

HÖGSKOLAN2013-01-23

En bitter konflikt mellan ledning och anställda har skapat usel arbetsmiljö på institutionen för spanska vid Stockholms universitet. En psykosocial kartläggning riktar stark kritik mot ledningen. Nu tar fakulteten över ansvaret för att reda ut bråket.

Hot, trakasserier, mygel vid tjänstetillsättningar och otydlig organisation. Det vittnar flera av de drygt 50 anställda vid institutionen för spanska, portugisiska och latinamerikastudier, ISPLA, om. Men ingen av dem Publikt kontaktat vill framträda med sitt namn av rädsla för repressalier.

För snart två år sedan begärde STs ordförande och huvudskyddsombud vid universitetet Lisbeth Häggberg en kartläggning av problemen. Företagshälsovården gjorde en enkät och intervjuade sedan drygt hälften av de anställda. Resultatet visar att medarbetarna misstror institutionens chef Lars Fant och hans administrativa chef.

– Läget var ganska kritiskt, säger Lisbeth Häggberg. Företagshälsovården har därefter gjort en analys av kartläggningen och vi har bildat

arbetsgrupper, bland annat en för arbetsmiljön med en extern ordförande.

För två år sedan tillträdde Lars Fant som prefekt för institutionen, som då var organiserad i tre avdelningar med stort självbestämmande. Det ledde till oklara beslutsvägar, påpekade konsultföretaget i sin utredning. Lars Fants uppdrag var att skapa en traditionell linjeorganisation, något som mötte starkt motstånd. Personalen delades i två läger.

– Vi fick en dysfunktionell miljö med väldigt många slitningar, berättar Lisbeth Häggberg. I den här sörjan började alla misstänka och prata dåligt om alla. Förtroendet för ledningen blev så sargat att även när de försökte göra något åt problemen möttes de med misstro. Men ansvaret för arbetsmiljön faller alltid på ledningen.

Resultatet blev att humanistiska fakultetens dekan, Lars Fants chef Bengt Novén, fick ta över ansvaret för arbetsmiljöfrågan.

– Vi har gjort en hel del, bland annat haft en heldag om lösningar på konflikten. Nu finns det planer på att slå ihop institutionen med franska och italienska. Det betyder inte att arbetsmiljöproblemen försvinner, men de hamnar i en annan miljö, säger Bengt Novén.

Lars Fant ser fram emot att gå i pension vid halvårsskiftet:

– Konfliktorsaken? Bland annat en underliggande förväntan på ett mer demokratiskt styressätt än vad som faktiskt är möjligt på universitetet. Jag tillträdde med uppdraget att ta bort avdelningarna som gav oklara ansvarsförhållanden och skapa tydlighet i organisationen. Sådant är svårt att ändra på utan att folk känner sig hotade.

Känner du dig orättvist behandlad?

– Nja, jo faktiskt. Bland annat i ett brev till rektor med grovt förtal enbart baserat på rykten.

Är du inte självkritisk på någon punkt?

– Jodå, jag har kanske varit lite okänslig och underskattat den oro som fanns. Jag trodde det gick att vara mer direkt.

Hade du tagit jobbet om du vetat vad som väntade?

– Nää. Aldrig!

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA