Anställda vid Posten får behålla jobbet
De fem personer som hotades av uppsägning vid postterminalen i Umeå får nu arbeta kvar. Arbetsgivaren backar därmed från sin tidigare ståndpunkt. Facken gläds åt konstruktiva förhandlingar.
Posten vid Umeå ville säga upp fem personer med lång anställningstid. Anledningen var att de inte hanterade sorteringsmaskinerna tillräckligt snabbt.
– Vi accepterade inte att det skulle klassas som bristande kompetens, säger Mikael Andersson, STs sektionsordförande för Posten Meddelande AB.
Efter tre dagars MBL-förhandlingar har facken nu fått gehör för sina argument – och arbetsgivaren backar.
– Vi har haft stora och viktiga diskussioner tillsammans. Hur ska man egentligen se på begreppet kompetens till exempel? Alla gör alla moment olika snabbt, säger Mikael Andersson, som är mycket glad över utgången av förhandlingarna.
Också Alf Mellström, ordförande för Seko vid Posten, är nöjd.
– De här medlemmarna har fått ett otroligt starkt stöd, från postenanställda och allmänhet. Det finns diskussioner på Facebook som är väldigt uppmuntrande. Jag utgår från att arbetsgivaren har förstått att det inte var någon klok idé att säga upp dem. Kanske har också opinionen haft betydelse, det kan jag bara spekulera i, säger han.
Han har märkt att fallet har väckt starka känslor.
– Man behandlar inte folk med lång anställningstid såhär, det tror jag många känner. Man gör det bara inte.
Enligt Mikael Andersson har samtalsklimatet varit konstruktivt under förhandlingarna.
– Det kändes som om både arbetsgivaren, vi i ST och Seko var glada när vi gick ut ur samtalsrummet. Jag har gott hopp om framtiden efter det här, säger han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.