»Myndigheter kan kräva bra villkor«

BEMANNING2012-01-24

Myndigheterna kan och bör ställa krav på kollektivavtalsenliga villkor vid upphandling, anser civilminister Stefan Attefall. Men chefsjurister på myndigheter har en annan uppfattning.

Av:  Ann Dahlin,  Eva Spira

Publikt har i en serie artiklar rapporterat om myndigheter som avstår från att ställa krav om de anställdas villkor när de upphandlar tjänster från bemanningsföretag. En av dem är Pensionsmyndigheten vars uppfattning är att man inte får begära att inhyrd personal ska ha tjänstepension.

På Trafikverket säger chefsjurist Charlotta Lindmark att man inte kan kräva kollektivavtalsenliga villkor generellt. Det upphandlaren kan göra är att lyfta fram enskilda villkor ur ett kollektivavtal.

– Och varje enskilt villkor ska vara proportionerligt, i princip ska det vara nödvändigt för tjänstens utförande. Det gör det svårare att ställa krav på tjänstepension eller en viss lönenivå.

Enligt flera domar får offentliga upphandlare inte begära att företag ska vara bundna av kollektivavtal för att få kontrakt. Domarna har inte prövats i högsta instans, men anses ändå slå fast en rättspraxis.

Men frågan är om man får ställa krav på villkor som är i nivå med kollektivavtalen. Det anser alltså inte Trafikverket – men civilminister Stefan Attefall ger en annan bild.

– Som lagen är utformad kan man inte kräva kollektivavtal per definition, men man kan kräva de villkor som finns i kollektivavtal eller är gängse på arbetsmarknaden, säger han till Publikt. Lönenivåer och tjänstepension ska vara likvärdiga, men man kan inte detaljstyra.

Det är viktigt att myndigheterna utnyttjar de lagliga möjligheter som finns, anser han.

– Varje myndighetschef har ett ansvar att se till att det är goda villkor på arbetsplatsen också när de tar in arbetskraft utifrån.

Upphandlingsreglerna är svårgenomträngliga. Det kan vara en anledning till att myndigheterna drar sig för att ställa krav på goda arbetsvillkor, tror arbetsrättsexperten Kerstin Ahlberg på Stockholms universitet, som tillsammans med Niklas Bruun har skrivit en forskningsrapport om upphandling i EU.

– De går på försiktighetsprincipen för att inte riskera att hamna i domstol.

Det behövs både politiska markeringar och konkreta handledningar, anser Kerstin Ahlberg.

– I exempelvis Danmark och Frankrike får myndigheterna vägledning och tips om hur man gör. Och får man upp en rutin för hur man utformar kraven på kollektivavtalsenliga villkor är det inte så svårt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA