Anställd fick löneavdrag efter sexuella trakasserier
Skatteverkets personalansvarsnämnd har beslutat om disciplinpåföljd i form av löneavdrag för en handläggare vid myndigheten. Den anställde har enligt nämnden gjort sig skyldig till sexuella trakasserier mot en kollega.
Det ärende som Skatteverkets personalansvarsnämnd nu har fattat beslut om rör en handläggare som anmäldes av en kvinnlig kollega efter ett kontrollbesök på en annan ort i maj förra året.
Enligt anmälaren ska kollegan i bilen på väg från besöket ha tagit hennes tjänstekort ur dörrfacket på förarsidan, och i stället för att lämna det till henne lagt det ovanpå sitt skrev och uppmanat henne att ta det själv. Hon har under utredningen berättat att hon flera gånger med bortvänt ansikte uppmanat honom att ge henne kortet, varpå han svarat att hon själv ska ta det. Anmälaren upplevde att kollegans blick på henne och sättet han uttryckte sig på var sexuellt. Till slut lämnade den manliga kollegan långsamt över tjänstekortet.
När de senare samma dag skulle parkera bilen i parkeringsgaraget hittade inte föraren sitt eget tjänstekort, som han behövde för att öppna porten. Han bad då att få låna kollegans kort. När han gjort det och kört ned i garaget upprepades samma händelseförlopp som tidigare. I stället för att bara återlämna kortet la han det på sitt skrev och uppmanade kollegan att själv ta det därifrån.
Efter händelsen var den kvinnliga handläggaren mycket skärrad, vilket en annan kollega vittnat om. Dagen efter förmådde handläggaren inte gå till arbetet. Hon ringde till sin chef och berättade att hon mådde dåligt efter det inträffade. Det dröjde flera dagar innan hon gick tillbaka till jobbet.
Den anklagade handläggaren bestrider att det gått till som hans kollega berättat, men personalansvarsnämnden konstaterar att hon lämnat en mycket detaljerad och trovärdig berättelse om händelserna och att hennes utsago kan läggas till grund för nämndens beslut.
”Hans agerande har kränkt anmälarens värdighet och skadat den tillit mellan kollegor som är en förutsättning för att kunna utföra arbetsuppgifter tillsammans. Att bli utsatt för en kränkning när man utför sitt arbete och dessutom av en kollega, är helt oacceptabelt”, skriver personalansvarsnämnden.
Enligt beslutet har handläggaren gjort sig skyldig till en mycket klandervärd förseelse. Nämnden väljer därför den hårdare disciplinpåföljden löneavdrag och beslutar att handläggaren, som sedan händelsen har bytt arbetsplats, får 20 dagars löneavdrag.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.