Angrepp på arbetsrätten
EU-kommissionen vill försämra arbetsrätten. Den slutsatsen drar Thomas Janson, internationell sekreterare på TCO.
EU-kommissionen gav tidigare i år ut en så kallad grönbok om arbetsrätten. Syftet var att stimulera debatten om hut arbetsrätten kommer att utvecklas i fortsättningen. Sedan dess har kommissionen också föreslagit ett arbetsrättsindex som en del av den övergripande sysselsättningsstrategin inom EU.
Thomas Janson anser, enligt en intervju i TCO-tidningen, att förslaget till arbetsrättsindex gör att EU-länderna stimuleras att tävla i att försämra arbetsrätten. Han säger också att man bortser från de positiva effekter en stark arbetsrätt ger:
– Skrifterna är i högsta grad politiska. Kommissionen lägger in en värdering. Man tycker att svag arbetsrätt är bättre än stark arbetsrätt. Kommissionen är ingen neutral tjänstemannaorganisation i den här frågan. Det är väldigt tydligt både i grönboken och flexicurity-meddelandet.
Den danska modellen av begreppet flexicurity, där flexibilitet kombineras med trygghet, innehåller starka satsningar på arbetsmarknadspolitiken. Risken är stor att man i andra länder bara har råd med den del som skapar flexibilitet, medan ekonomin hindrar att man satsar på tryggheten för arbetskraften.
Det arbetsrättsindex kommissionen vill ha, gör att medlemsländerna måste redovisa vilka åtgärder de vidtar för att minska bördan av arbetsrätten – om arbetsgivaren måste informera arbetsförmedlingen om lediga jobb och samråda med facket i olika frågor får man sämre betyg. Det legitimerar försämringar i arbetsrätten, menar Thomas Janson:
– Kommissionen kunde ha valt att ta in övergångsfrekvensen mellan osäkra jobb och fast anställning i stället för att intressera sig så mycket för anställningsskyddet. Forskarna är oense om hur arbetsrätten påverkar ekonomin, men alla är överens om att social rörlighet är bra för arbetsmarknaden och samhället.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.