Ändrad a-kassa slog mot utlandsfödda

A-KASSAN2021-02-16

När reglerna för a-kassan ändrades 2007 ledde det till minskad social trygghet bland utrikes födda. Det konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en rapport.

De utrikesfödda drabbades hårdast av ett försämrat försäkringsskydd när arbetslöshetsförsäkringen gjordes om i januari 2007. Då höjdes avgifterna i a-kassan kraftigt, samtidigt som reglerna förändrades och ersättningen vid arbetslöshet sänktes. De försämrade villkoren ledde till att många lämnade försäkringen, och anslutningsgraden minskade från ungefär 80 till 70 procent mellan 2006 och 2009, konstaterar IFAU i ett pressmeddelande.

Att färre arbetslösa var med i en a-kassa märktes på utbetalningarna från a-kassorna. I genomsnitt minskade utbetalningarna med 2,5 procentenheter under perioden 2007–2012 jämfört med åren 2002–2006. Utbetalningarna minskade enligt IFAU betydligt mer bland utrikes födda arbetslösa som bott en kortare tid i Sverige och bland dem som var födda i länder utanför Europa. För dem minskade utbetalningarna med upp till sju procentenheter.

”Fler utrikes än inrikes födda gick ur a-kassan när den blev dyrare. Det leder till att inkomstskillnaderna mellan in- och utrikes födda blir större vid arbetslöshet”, konstaterar forskaren Lutz Gschwind, som skrivit rapporten.

Lutz Gschwind tycker inte det är särskilt förvånande att många lämnade a-kassan när avgiften ökade och ersättningen minskade. Han är mer förvånad att så många av de inrikes födda med svag ställning på arbetsmarknaden faktiskt stannade kvar:

”Troligen beror det på att det är en etablerad social norm i Sverige att vara med i a-kassan”, framhåller han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA