Allvarlig kritik mot föreslagen lag

INTEGRITET2014-08-19

Datainspektionen, DI, riktar allvarlig kritik mot den föreslagna PSI-lagen, som ska reglera hur allmänna handlingar kan återanvändas. Utan ändringar hotar lagen den personliga integriteten, anser DI.

Den föreslagna lagen innehåller otydligheter som kan leda till risker för den personliga integriteten, anser DI i sitt remissvar på PSI-utredningens förslag. PSI är en förkortning av engelskans public sector information – information från offentlig sektor. Lagen bör ändras så att det inte lämnas något utrymme för missuppfattningar, menar DI.

Lagen om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen, den så kallade PSI-lagen, infördes år 2010 som en följd av ett EU-direktiv från 2003. Tidigare i år föreslog en statlig utredning ett antal ändringar i lagen för att öka möjligheterna att vidareutnyttja handlingar.

DI konstaterar att utredningen kommer fram till att PSI-lagen innebär risker för felaktig spridning av information och otillbörliga intrång i den personliga integriteten. Några förslag för att motverka detta presenterar inte utredningen, skriver DI. Därför tycker myndigheten att PSI-lagen tydligare ska reglera tillhandahållandet av handlingar och skyddet för den personliga integriteten.

I ett pressmeddelande säger juristen Lena Carlsson vid DI att det finns ett behov av att förtydliga att PSI-lagen i sig inte medför någon skyldighet för myndigheter att lämna ut handlingar:

”Myndigheters möjligheter att lämna ut handlingar regleras i andra lagar, till exempel offentlighets- och sekretesslagen och personuppgiftslagen. För att tydliggöra detta bör de viktigaste författningarna, som är avgörande för om PSI-lagen överhuvud taget blir tillämplig, anges direkt i lagen”, kommenterar hon.

DI avstyrker de föreslagna ändringarna i PSI-lagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA