Allvarlig JO-kritik mot myndighet

MIGRATIONSVERKET2015-03-19

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Migrationsverket för handläggningen av ett utvisningsärende. Trots att Polisen meddelat att utvisningen inte gått att verkställa har myndigheten inte agerat.

Migrationsverket beslutade i augusti 2010 att upphäva ett beslut om permanent uppehållstillstånd för en palestinsk asylsökande, sedan det kommit fram att mannen var jordansk medborgare. Efter beslutet överlämnades ärendet till polisen för att verkställas.

Vid två tillfällen har sedan Polisen vänt sig till Migrationsverket och uppgett att beslutet inte går att verkställa. Anledningen är att Jordanien upphäver medborgarskapet om en person från Jordanien får medborgarskap i ett annat land i Mellanöstern. Eftersom den aktuella personen rest till Sverige med palestinska resehandlingar vägrar Jordanien honom inresa.

Nu kritiserar JO Migrationsverket för att inte ha lämnat tydliga anvisningar om vad polisen ska göra för att kunna verkställa beslutet. Detta har lett till att verkställighetsprocessen har blivit mycket långdragen.

”Arbetet med att försöka verkställa utvisningsbeslutet har pågått under tre och ett halvt år, vilket naturligtvis är mycket otillfredsställande. En av anledningarna till den långa handläggningstiden är att flera myndigheter varit inblandade i hanteringen av ärendet”, skriver JO Cecilia Renfors i sitt yttrande.

Mannen kom som asylsökande med palestinskt pass till Sverige under 2005. I augusti 2006 fick han permanent uppehållstillstånd. När hans familj ansökte om uppehållstillstånd för återförening under 2008 blev det klart att mannen varit jordansk medborgare, vilket ledde till Migrationsverkets beslut om utvisning. Redan 2013 kritiserade JO Migrationsverket för den långsamma hanteringen av fallet.

”Enligt min uppfattning har Migrationsverket ett stort ansvar för att utvisningsbeslutet inte har kunnat verkställas, och det finns anledning att rikta allvarlig kritik mot verkets handläggning”, skriver JO.

JO uppmanar Migrationsverket att snarast ge polisen nödvändiga anvisningar eller vidta någon annan åtgärd. Verket bör också se över samarbetsformerna med Polisen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA