Allvarlig JO-kritik mot Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2022-01-31

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Kriminalvården för att en intagen hölls kvar i häkte under två månader i väntan på plats i anstalt. Enligt reglerna ska en intagen inte hållas i häkte i mer än en vecka i väntan på en anstaltsplats.

I en anmälan till JO klagade en intagen i oktober 2020 över att han hållits häktad sedan i januari samma år. Trots att hans fängelsestraff är verkställbart har han enligt anmälan inte kunnat placeras i anstalt på grund av platsbrist. I stället har han blivit kvar i häkte utan möjlighet att delta i vare sig utbildning eller programverksamhet.

JOs utredning visar att den intagne påbörjat sin strafftid 17 september. Han vistades dock fortfarande i häktet i avvaktan på plats vid riksmottagningen på anstalten Kumla i november, då JO inledde sin granskning. Han hade blivit anmäld till kön till riksmottagningen 18 september.

JO konstaterar att en dömd person enligt reglerna i strafftidslagen får tas in i häkte i anslutning till att verkställigheten av ett fängelsestraff påbörjas, bland annat i avvaktan på anstaltsplacering. Men lagens tidsfrister innebär att tiden i häkte inte får vara längre än nödvändigt och inte längre än sju dagar, om det inte finns särskilda skäl. Även om sådana skäl finns får tiden inte vara längre än 30 dagar.

”Jag ser mycket allvarligt på dessa uppgifter. Tidsfristen om 30 dagar är absolut och får inte överskridas. Det som Kriminalvården har anfört utgör därför inte skäl för överskridande. Kriminalvården förtjänar allvarlig kritik för behandlingen av (den intagne) i det här avseendet”, skriver JO Katarina Påhlsson i sitt beslut.

Enligt JO har de åtgärder som Kriminalvården vidtagit för att komma till rätta med väntetiderna till fängelseplatser inte varit tillräckliga. JO anser i sitt beslut att det är synnerligen bekymmersamt att intagna blir kvar i häkte och att den absoluta tidsfristen i strafftidslagen inte upprätthålls. Hon meddelar att hon därför kommer att utreda frågan vidare i ett särskilt initiativärende.

”Ärendet illustrerar på ett tydligt sätt vilka konsekvenser den fortsatt ansträngda beläggningssituationen inom Kriminalvården medför. Som framgått upprätthåller myndigheten inte alltid de lagstadgade fristerna som rör frihetsberövade. Jag finner därför anledning att översända en kopia av beslutet till regeringen för kännedom”, skriver JO i beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA