Allt fler kvinnliga domstolschefer

DOMSTOLARNA2019-09-17

Antalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.

Det senaste decenniet har det blivit allt vanligare att kvinnor utnämns till högsta chef på någon av landets domstolar. Antalet kvinnliga domstolschefer har nästan blivit dubbelt så många under tioårsperioden, visar Domstolsverkets statistik.

”Fler kvinnor läser juridik. De får bra betyg. De kommer in på domarbanan. Det är en del av det. Men så handlar det också om att domstolarna har utvecklats till moderna arbetsplatser som är attraktiva både för kvinnor och för män”, säger Gudrun Antemar, lagman och chef för Stockholms tingsrätt, till Ekot.

För tio år sedan dominerade de manliga domstolscheferna kraftigt. 80 av cheferna var män och bara 16 kvinnor. Sedan dess har det skett en markant förändring, till dagens 40 män och 30 kvinnor. I domarkåren i stort är förändringen minst lika tydlig. Bland domstolarnas närmare 1 300 ordinarie domare är kvinnorna numer nästan 100 fler än männen, uppger Ekot.

”Vi har ett viktigt samhällsuppdrag som attraherar kvinnor. Vi erbjuder arbetsplatser där det är möjligt att kombinera familjeliv och arbetsliv, det tror jag är två viktiga förklaringar. Men också att det finns kvinnor som förebilder på ledande positioner i mycket större utsträckning i dag. Det tror jag också är väldigt viktigt”, säger Domstolsverkets HR-direktör Maria Isaksson till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA