Äldre kvinnor halkar efter

REGERINGSKANSLIET2003-07-30

En kartläggning på Regeringskansliet visar att osaklig lönesättning på grund av kön förekommer i flera grupper.

Av:  Eva Spira

Efter kritik från Jämo har Regeringskansliet lämnat in en handlingsplan för jämställda löner.

– Jag är nöjd med kartläggningen. Arbetsgivaren har haft svårt att se att det finns osakliga löneskillnader. Nu syns det svart på vitt, säger Ann-Marie Nilsson, ordförande för ST-Regeringskansliet.

Vid kartläggningen har 4 291 anställda vid Regeringskansliet delats in i grupper som betraktats som i huvudsak lika eller likvärdiga och deras löner har analyserats.

– En slutsats vi kan dra är att kvinnor som är 45 år och äldre generellt sett har en sämre löneutveckling än männen, säger Ann-Marie Nilsson.

Bland de departementssekreterare som jobbar med allmänt utredningsarbete ska en särskild satsning göras för att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Och bland depar-tementssekretare som har hand om personalfrågor ska äldre kvinnor med låg lön beaktas.

Kvinnornas löner behöver också ses över bland kansliråd, revisorer, attachéer, konsuler och ambassadsekreterare.

Bilförarna tjänar drygt 1 000 kronor mer än telefonister och receptionister, som betraktas som en likvärdig grupp. Löneskillnaden kan inte förklaras och ska elimineras vid kommande lönerevision.

Bland de departementssekreterare som arbetar med ADB-frågor är det männens löner som ska beaktas vid kommande lönerevision. Även bland lokalvårdarna och kanslisekreterarna ska männens löner beaktas.

Dessutom visar kartläggningen att könsfördelningen behöver utjämnas på flera håll och att en större andel kvinnor bör få kvalificerade arbetsuppgifter bland de ämnessakkunniga, departementssekreterare, arkivarier och kommittésekreterare.

I kartläggningen sägs också att löneskillnaden mellan den grupp av departementssekreterare som arbetar med juridiska frågor (kvinnodominerad) och den grupp departementssekreterare som jobbar med ADB (mansdominerad) ska utjämnas. Skillnaden beror på IT-gruppens attraktivitet på arbetsmarknaden.

Förändringarna ska ske senast inom tre år med början vid lönerevisionen den 1 januari. 500 000 kronor i månaden har avsatts för ändamålet. Årets förhandlingar har redan inletts.

Inte förvånad

Regeringens jämställdhetsansvariga minister, Margareta Winberg, säger sig inte vara förvånad över resultatet av kartläggningen.

– De strukturer som finns i samhället i övrigt finns också här, säger hon.

Men nu ska Regeringskansliet försöka bli ett föredöme, lovar Margareta Winberg. Ett led i det projektet är den utbildning i jämställdhet hon håller för bland andra statsråd, chefer och handläggare på Regeringskansliet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA