Åldersdiskriminering växande problem

ARBETSMARKNAD2019-12-10

Redan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.

Sannolikheten för att en jobbsökande ska gå vidare i rekryteringsprocessen minskar redan i 40-årsålden och vid 65 är chansen att bli kontaktad nästan obefintlig, skriver delegationen i den nya rapporten.

”Vi lever allt längre och är allt friskare. Samtidigt skriker stora delar av arbetsmarknaden efter arbetskraft. Fler äldre vill dessutom jobba vidare. Därför är det helt orimligt, förutom olagligt, att kompetenta och erfarna människor väljs bort på grund av sin ålder”, kommenterar delegationens ordförande Anders Ferbe resultatet i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på en studie under 2015 och 2016 där mer än 6 000 fiktiva jobbansökningar skickades ut till cirka 2 000 arbetsgivare. Sannolikheten att bli kontaktad och kallad till en intervju sjunker redan i 40-årsåldern och fortsätter att minska fram till 65-årsåldern. Då är sannolikheten att bli kontaktad av arbetsgivaren 2-3 procent. Resultaten är likartade i alla undersökta yrken.

Enligt rapporten drabbas kvinnor hårdare än män av åldersdiskrimineringen. Förklaringen till att många arbetsgivare väljer bort äldre arbetskraft är enligt rapportförfattarna att de har en stereotyp bild av äldre och deras förmåga att lära sig nya saker, hur anpassningsbara de är och deras förmåga att ta egna initiativ.

Men det finns inget stöd i forskningen för att äldres arbetsförmåga försämras på det sättet.

”Det råder inte något tvivel om att arbetsgivarna åldersdiskriminerar. Ålder är verkligen en negativ faktor i rekryteringsprocessen. Därför krävs det kraftfulla åtgärder för att motverka åldersdiskriminering. Lagstiftningen mot åldersdiskriminering kan behöva förstärkas, men det behövs även ett allmänt opinionsbildande arbete mot åldersdiskriminering”, framhåller de två författarna Magnus Carlsson och Stefan Eriksson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA